Hoppa till huvudinnehållet

Sex försök till åldringsbrott

Publicerad:
Polisen Marlene Andersson Wikman varnar för bedragare som siktar in sig på äldre personer.
Polisen Marlene Andersson Wikman varnar för bedragare som siktar in sig på äldre personer. Foto: Roland Svensson

Under tisdagen den 5 mars och onsdagen den 6 mars anmäldes sex åldringsbrott med samma tillvägagångssätt. Brotten har skett i Skövde och Mariestad.

– Brotten har gått till så att en kvinna ringer upp äldre personer i 90-årsåldern och berättar att de vunnit på Lotto eller Postkodslotteriet. Kvinnan som ringer upp berättar att två personer ska komma hem till brottsoffret. De ska hjälpa hen att sätta in pengarna och de kommer att behöva hens kort och kod, säger Marlene Andersson Vikman, gruppchef utredning i Skaraborg.

De män som sen kommit hem till målsägandena är i ca 25-35 års åldern, något mörkhyade och de bar ljusa mössa eller keps och hade på sig handskar.

Polisen varnar och uppmanar alla äldre till försiktighet med denna typ av samtal och besök. Och uppmanar läsarna att prata med sina äldre släktingar och vänner om riskerna med att släppa in okända, ge ut sitt kort eller lämna ifrån sig sina koder.

– Släpp aldrig in någon du inte känner och lämna aldrig ut kort eller kod. Ring direkt till någon anhörig eller bekant om ni misstänker att ni kommer få besök efter du blivit uppringd.

– Gör en anmälan till polisen även om du inte blivit av med några pengar. För varje anmälan eller tips vi får in, får vi även in nya intressanta iakttagelser, som gör att vi kan jobba vidare med att hitta dessa personer, avslutar Marlene Andersson Vikman.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott & blåljusförsök till bedrägeriGullspångMariestadNyheterTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.