Barnsligt och “vuxligt” med Alfons Åberg

Scen
PUBLICERAD:
Kent Vickell och Tobias Herbertzon fick barnen på Mariestads teater att skratta och engagera sig i föreställningen.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist
Mariestads teater var fullsatt när berättelsen om Alfons Åberg och hans pappa dramatiserades på söndagseftermiddagen.

Föräldrar, mor- och farföräldrar och entusiastiska barn fyllde platserna på teatern när det var dags för Comedy art theatre att framföra “Far och flyg med Alfons Åberg”.

Alfons pappa, spelad av Kent Vickell, inledde med en sång och konstaterade efteråt:

– Ibland får pappor fnatten.

Den unga delen av publiken hjälpte sedan till att ropa in Alfons (Tobias Herbertzon), som gjorde entré till den klassiska signaturmelodin.

“Vuxlig” pappa

Alfons är som barn är mest - leksugen och full av kreativa idéer. Hans pappa däremot är alldeles för “vuxlig”, enligt Alfons.

– Det är synd om pappor som inte kan leka och är sådär upptagna, säger han när pappan skriver listor över viktiga, krångliga saker och säger “blablabla” i telefonen.

Publiken får se när Alfons leker med sin hemliga kompis Mållgan. En brottningsmatch med den osynliga vännen lockar till skratt och Mållgan visar sig vara en riktig gottegris som gärna äter både en och två bullar.

När Alfons har byggt en helikopter av plankor och verktyg från pappas verktygslåda blir pappan till slut leksugen. Han följer med Alfons på flygtur till djungeln och alla farliga djur. Men sedan återgår han till de viktiga listorna och inte förrän Alfons kommer på idén att klä ut sig till spöken och tanter får han med sin pappa på lektåget igen.

Utklädningslek med en festlig hatt och faster Fiffis läppstift.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Föreställningen är Håkan Klamas dramatisering av böckerna “Alfons och hemlige Mållgan”, “Aja baja, Alfons Åberg” och “Flyg! sa Alfons Åberg”.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.