Vilka ska få kulturpriserna?

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Nu är det hög tid för allmänheten att lämna förslag på personer som de anser vara värda en uppmuntran i form av ett kulturpris.
– Jag vet att vi har flera kulturpersonligheter, nu hoppas jag att folk nominera dem också, säger Anja Nyström (S), ordförande i barn, utbildning- och kulturnämnden.

Sedan år 2013 delar Gullspångs kommun ut kulturpriser i fyra kategorier. För den som vill nominera börjar det bli ont om tid, sista datum är satt till den 31 mars.

Det bökades rejält i Gasstorp när Fagerlids hembygdsförening arrangerade en ATV-dag. Här serverar Maria Kvick pannkakor till Bo Friman.
Foto: Owe E Hermansson

– Oavsett hur många som har kommit in är det trevligt med fler förslag, säger Anja Nyström som förvisso vet att det kommit in nomineringar men inte hur många.

– Och, som sagt, jag vet att vi har kulturpersonligheter.

Nämnden kan ju också nominera?

– Ja, det stämmer.

Publikt arrangemang

År 2018 delades utmärkelserna ut till respektive pristagare under budgetfullmäktige i juni månad trots en uttalad ambition att uppmärksamma pristagare vid ett publikt arrangemang.

Det var inte optimalt?

– Nej, vi hade bett förvaltningen ta fram ett förslag men av olika anledningar så blev det inte så. I år hoppas jag att det bli vid ett arrangemang. Men det är något vi tar beslut om senare.

Kees Donkersteeg, Otterbergs camping, arrangerar en dragspelstämma på hösten och en durspelsstämma på våren. Gör detta honom värd en nominering?
Foto: Owe E Hermansson

När vet vi vilka som får priserna?

– Det beslutas i maj.

Jan Christer Wahlbäck har skapat Facebook-gruppen "Gårdsjöbygden i äldre tider".
Foto: Owe E Hermansson

Fyra kategorier

• Årets ungdomsaktivitet, delas ut till den eller de som arbetat med goda kulturaktiviteter för ungdomar i Gullspångs kommun under året. Priset kan delas ut till enskild person eller förening (senast: OBK:s ungdomssektion, Otterbäcken).

• Kommunens kulturpris, till den som är aktiv inom något kulturområde exempelvis hantverk, musik eller annan kulturgärning och som är född eller bosatt i Gullspångs kommun (senast Anita Ericson, Södra Råda).

• Kulturhistoria, till den som gör eller har gjort förtjänstfulla insatser med kulturhistoriskt arbete inom Gullspångs kommun (senast: Tino Lindholm, Hova).

• Kulturturism, till den som under året tagit initiativ till någon form av kulturevenemang eller aktivitet av intresse som satt Gullspång på kartan (Charlotta Karlsson, Gullspång).