Resumé över bygdens år

Litteratur
PUBLICERAD:
Titelbladet på årets årsskrift.
Foto: Privat
För 45:e gången har Ullervad-Leksbergs hembygdsförening gett ut sin årsskrift.

I både text och bild sammanfattar flertalet skribenter verksamheten som Ullervad-Leksbergs hembygdsförening har haft under 2018. Under rubriken "gåvan" lyfts, den på Stenshult i Leksberg uppvuxne, Ulf Svensson som är mer känd som skapare av Kolmårdens djurpark. I april 2018 överlämnade han sin familjebibel till hembygdsföreningen.

I ett längre reportage av Truls Wiberg berättas om Lovisa och Alexander Källs byggprojekt som gjort dem till historiens första mottagare av det för fjolåret nyinförda byggnadsvårdsdiplomet.

Artikelserien om Kjeckestad följs i det aktuella numret upp med en beskrivning av byns funktion och instrument. Därpå presenteras det en historisk artikel om samma ämne skriven av Sigurd Erixsons (1888-1968) som publicerades första gången i Svenska kulturbilder 1929. I efterföljande reportage berättar Åke Möller mer om Kjeckestads byastämmor och grannöl.

Joakim Lilja tar sig an museiföremål på ett mer handfast sätt i och med att han lyfter korgen som föremål, från materialinsamling till flätning.

Under rubriken "Hembygdens betydelse för mig" är det denna gång Jan Wahn som skriver. Den 45:e årsskriften avslutas med Truls Wibergs dikt Råd till älgjägare.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.