Hoppa till huvudinnehållet

Frukost med tid för reflektion

Publicerad:
Gästerna lät sig väl smaka av frukostbuffén som stod uppdukad i Pingstkyrkan.
Gästerna lät sig väl smaka av frukostbuffén som stod uppdukad i Pingstkyrkan. Foto: Tomas Höglund

En smakfull buffé stod uppdukad vid lördagens kvinnofrukost i Pingstkyrkan.

Drygt 150 damer samlades för en stunds trevlig samvaro - uppassade av åtta flinka servitörer.

Redan 40 minuter innan det var dags att hugga in på frukostbuffén - bestående av färskt bröd, ägg, grönsaker, fil och flingor, juice, nybryggt kaffe och en massa annat gott - var de första gästerna på plats.

– Det är likadant varje år; de är morgonpigga damerna, ler Ove Lindberg.

Ove Lindberg häller upp kaffe till frun Katarina Lindberg och svägerskan Ulla Alpaslan.
Ove Lindberg häller upp kaffe till frun Katarina Lindberg och svägerskan Ulla Alpaslan. Foto: Tomas Höglund

Tillsammans med sju herrar hade Ove iklätt sig vita skjortor för uppdraget som servitörer. Kvinnofrukosten, som arrangeras av Mariestads ekumeniska råd, har varit ett årligen återkommande inslag sedan 2002.

– Jag tror inte jag missat ett tillfälle faktiskt. Det är fantastiskt roligt att servera alla glada och positiva damer, tycker Ove och får medhåll av Inge Hävner.

– Dagen innan är vi med och dukar, nu på morgonen har vi varit med i förberedelserna. Det är kvinnorna som styr; vi gör det vi blir tillsagda, säger Inge glatt.

Många samtal

Samlingssalen i Pingstkyrkan fylls snabbt av ett härligt sorl. Samtidigt som frukosten avnjuts är det mycket som ska avhandlas runt borden. Merparten av damerna har varit med förr.

– För mig är det premiär, säger Ulla Aplaslan från Rimforsa i Östergötland som gjort sällskap med syrran Katarina Lindberg.

– Här är vi några gamla kollegor som träffas, pratar gamla minnen och vad vi gör nu för tiden. Kvinnofrukosten är alltid lika trevlig, tycker Katarina.

Gunilla Jernquist, Irene Nilsson, Florence Gaute och Anne-Marie Askerlund hade mycket att tala om under frukosten.
Gunilla Jernquist, Irene Nilsson, Florence Gaute och Anne-Marie Askerlund hade mycket att tala om under frukosten. Foto: Tomas Höglund

Några bord bort sitter Gunilla Jernquist, Irene Nilsson, Florence Gaute och Anne-Marie Askerlund och samspråkar. Samtalet kretsar kring vänskap.

– När man är mitt livet har man inte alltid tid över att hålla kontakten. När man blir äldre är det sociala livet mer värdefullt; det gäller att vårda och hålla kontakten vännerna, säger Florence som är den enda i kvartetten som använder sociala medier.

– Det är ett bra sätt att hålla kontakt med vänner, jag har chattgrupper där vi pratar om olika saker.

– Facebook är inget för mig, jag ringer eller skickar sms, säger Gunilla bestämt.

Pastor med podd

Medan grabbarna tog hand om disken förflyttade sig damerna till kyrksalen för att lyssna till Britta Hermanssons föredrag.

Britta har en resande tjänst som pastor i Equmeniakyrkan och delar med sig av sina tankar, livsåskådning och reflektioner i podden “Brittas vardagsrum”.

Britta Hermansson, pastor i Equmeniakyrkan.
Britta Hermansson, pastor i Equmeniakyrkan. Foto: Tomas Höglund

– Eftersom jag är förtjust i stand up-komedi väver jag gärna in humor med existentiella samtal om livet, ibland med inbjudna gäster. Anna Mannheimer beskrev avsnittet hon var med i som “ett samtal från trams till bråddjup”, berättar Britta.

I Pingstkyrkan vävde Brita ihop sin berättelse, vem hon är, med existentiella frågor.

– Många människor har mycket i bagaget som de inte skulle behöva, saker som påverkar hela livet. Syftet med att jag ger min livsberättelse är att väcka åhörarna. Emellanåt behöver man stanna ekorrhjulet en stund och fundera på livet, säger Britta Hermansson.

Artikeltaggar

EqumeniakyrkanMariestadNyheterPingstkyrkan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.