Var finns likheten inför lagen?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Talesättet att sila mygg men svälja kameler har genom penningtvättslagen fått en ny betydelse. Bankerna är nu skyldiga att ha kontroll på sina kunder. Man måste, för det första, göra en riskanalys som skall visa vilka tjänster banken erbjuder som kan utnyttjas för till exempel penningtvätt.

För det andra måste banken se över sin kundkännedom. Det räcker inte med namn och adress utan man måste också veta hur kunden tjänar sina pengar, vilket skall ske kontinuerligt, för att avvikelser skall kunna upptäckas.

För det tredje skall banken, löpande, följa upp kundernas transaktioner och rapportera till Finansinspektionen om avvikelser som tyder på penningtvätt.

Dessa tre kriterier får man som gammal pensionär gång på gång frågor om och man ombeds också att vid minsta förändring uppdatera sin ”profil”. Efter den senaste veckans avslöjanden om bankerna undrar man var likheten inför lagen finns. Kan det möjligen bero på att kompetensen hos bankerna och Finansinspektionen brister?

En pensionär ”fått” ett par hundringar påökt.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.