Hoppa till huvudinnehållet

Vårtecken på väg

Publicerad:
40 ton grus sopas dagligen bort från kommunens vägar och cykelbanor.
40 ton grus sopas dagligen bort från kommunens vägar och cykelbanor. Foto: Charlotte Ferneman

Ett tydligt vårtecken finns att skåda på gatorna i Mariestad: gatusopningen har börjat. Varje dag sopas upp till 40 ton grus bort från kommunens vägar och cykelbanor.

På cykelbanan nedanför Högelidsskolan rullar Mariestads kommuns stora sopmaskin. I måndags började det årliga arbetet med att röja gator, cykelbanor och trottoarer från vinterns grus och sand.

– Grovsopningen tar ungefär åtta veckor om det går bra, säger Tonny Borg som kör maskinen.

Tony Borg, som samlar ihop grus på gatorna med en sopmaskin, pratar med Dennis Dahl, arbetsledare för Gata/VA-drift.
Tony Borg, som samlar ihop grus på gatorna med en sopmaskin, pratar med Dennis Dahl, arbetsledare för Gata/VA-drift. Foto: Charlotte Ferneman

Förra året började sopningen i södra delen av stan, och i rättvisans namn är det i år den norra delen som får rena gator först.

För att arbetet ska bli så effektivt som möjligt åker en traktor med kärra bakom sopmaskinen. Med jämna mellanrum åker den och tippar av gruset på andra sidan stan. Samtidigt kan sopmaskinen fortsätta rulla. Förutom sopmaskinen och traktorn finns en lastbil på plats för att blöta ner asfalten och undvika att det dammar.

– Det bästa är när det regnar, säger Tonny men konstaterar att det inte får vara för kraftig nederbörd, då blir det vatten i maskinen och den går inte att köra.

Förra året började sopningen i södra delen av stan. Den här gången är det norra delen som får rena gator först.
Förra året började sopningen i södra delen av stan. Den här gången är det norra delen som får rena gator först. Foto: Charlotte Ferneman

22 mil ska sopas

Dennis Dahl, arbetsledare för Gata/VA-drift, berättar att de under nästa vecka kommer att gå från en sopmaskin till flera. Då får den största maskinen sällskap av en mindre sopmaskin och tre sopvalsar. Resurser från Gullspång kommer även att stötta upp i Lyrestad och Sjötorp.

– Totalt finns det 15 mil gator och sju mil cykel- och gångvägar i tätorten, säger Dennis Dahl och Tonny tillägger att alla gator sopas två till tre gånger för att få med allt.

Ungefär 1 300 ton grus har spridits ut i tätorten under vintern.

– Jämfört med förra året är det ett lugnt år. Det har varit mycket temperaturförändringar så halkbekämpningen har varit ungefär samma, men mängden snö har varit mycket mindre, säger Dennis.

Nytt för i år är att kommunen har gått ut med information om i vilken ordning områdena kommer att sopas. Invånarnas uppgift är att sopa gruset från sina trottoarer ut på vägen. I mitten av april eller början av maj börjar kommunarbetarna att sopa i bostadsområdena, och håller sedan på i ungefär tre veckor.

Körs till upplag

De stora gruslassen körs till ett upplag på Förrådsgatan. Där kommer prover att tas för att se om det innehåller giftiga eller miljöfarliga metaller.

– Men proverna har sett bra ut tidigare år, säger Dennis Dahl.

Om gruset är ofarligt kan det därefter användas som fyllnadsmaterial.

Ett tydligt vårtecken är sopmaskinerna.
Ett tydligt vårtecken är sopmaskinerna. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

Dennis DahlMariestadNyheterVägar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.