Hoppa till huvudinnehållet

Fyrtio minuter musik

Publicerad:
Solist. Anders Börjesson är till vardags organist i Mariestads församling. I helgen kommer han att traktera flygeln i Rachmaninovs andra pianokonsert. Foto: Charlotte Ferneman

Två musiker träffas, spånar och planerar. Resultat kan höras i helgen. Bergslagens Kammarsymfoniker, som Tomas Sahlberg är ordförande för, ska spela Rachmaninov med Anders Börjesson vid flygeln.

– Det ska bli jättekul att göra dessa konserter, säger Anders Börjesson.

Till vardags är han kyrkomusiker i Mariestads församling. Denna helg är han solist i Rachmaninovs andra pianokonsert som kommer att framföras i både Trollhättan och Mariestad.

– Jag känner mig mer avslappnad när jag spelar på hemmaplan, då känner jag flera av de som lyssnar. Det är mer nervöst att spela för en publik som jag inte känner, säger Anders.

Bergslagens kammarsymfoniker gästar Mariestad på söndag.
Bergslagens kammarsymfoniker gästar Mariestad på söndag. Foto: Christer Eklund

Övning ger färdighet

Verket som ska framföras har han övat på länge. Redan 2016 började Anders repetera stycket som är 40 minuter långt. Då var det dock orgel som gällde.

– Efter tips från en kollega spelade jag några konserter, han spelade orkesterstämmorna på orgel och jag solostämman på piano. Men att spela Rachmaninov på orgel är en surrogatversion. Att spela orkester på orgel och spela verket så som vi ska göra nu, med 50-manna orkester, går inte att jämföra, säger Anders.

Vid jul började han studera verket mer noga igen. Den här gången vid flygeln.

– Det är svårt att få ihop helheten när man har hållit uppe i mer än ett år.

Pianisten övade så mycket som möjligt men långsamt för att träna in alla detaljer.

–Rachmaninov hade händer stora som dasslock, många pianister behöver därför bryta ackorden men jag har så pass stora händer att jag klarar av att ta det utskrivna tonomfånget, säger Anders.

Efter totalt tusentals övningstimmar kan han nu hela verket utantill.

– När det gäller sport förstår alla att idrottsmän måste träna, men många tror att det är en gåva att kunna framföra musik. Men det är inte gratis, alla måste öva, säger Anders.

Lokalt samarbete

Idén om samarbetet mellan Bergslagens Kammarsymfoniker och Mariestadssolisten kom till genom att nya träblåsläraren vid Mariestads musikskola, Tomas Sahlberg, presenterade sig för Anders Börjesson.

– Han är riktigt bra på att planera och en frisk fläkt, säger Anders.

Tomas är dessutom både fagottist och ordförande i den nämnda orkestern.

– Det känns väldigt kul att få hit orkestern till min nya hemmaplan, säger Tomas.

Bergslagens Kammarsymfoniker har funnits sedan 1974 och har haft många uppdrag genom åren, mestadels i Mellansverige.

Gästdirigent för konserterna är Mattias Eklund.

– Han är en gammal kompis från tiden på musikhögskolan, numera är han organist i Trollhättan, säger Anders och fortsätter:

– För mig är det viktigt att jag kan lita på dirigenten.

Övning ger färdighet

Vid sidan av solisten är även flera av de totalt 50 orkestermusikerna från Mariestad.

– I första hand tillfrågar vi våra ordinarie orkestermedlemmar om de kan delta. Men det var många konserter samtidigt i Örebro och Stockholm och det känns jättekul att kunna plocka in lokala musiker härifrån, säger Tomas Sahlberg.

Birgitta Lindgren; fiol, Mariusz Czapliki; oboe, Marijke Talsma; trumpet, Lena Sahlberg; fiol, Sandra Sundblom; trumpet och Tomas Sahlberg; fagott är samtliga Mariestadsbor.

– Dessutom är det bland annat musiker ur Skarabygdens symfoniorkester som deltar, och tre vardera från Åland och Norge, säger Tomas.

Första gemensamma övningen sker på fredag. På lördagen är det sedan konsert i Trollhättans kyrka och på söndagen sker finalen på miniturnén på Jubileumsteatern i Mariestad.

– Nu måste vi bara flytta flygeln från kyrkan till Jubileumsteatern, säger solisten Anders Börjesson.

Artikeltaggar

Anders BörjessonJubileumsteatern MariestadMariestadMusikTomas Sahlberg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.