Hoppa till huvudinnehållet

Helt Jepsen bakom det mesta när IFK kopplade greppet

Publicerad:
Matias Helt Jepsen var planens gigant när IFK Skövde fick bästa möjliga start i SM-slutspelet när Lugi HF besegrades i det första kvartsfinalmötet.
Matias Helt Jepsen var planens gigant när IFK Skövde fick bästa möjliga start i SM-slutspelet när Lugi HF besegrades i det första kvartsfinalmötet. Foto: Johan Espefält

Det var skott utifrån, genombrott och inspel till linjen. Matias Helt Jepsen låg bakom det mesta framåt och var planens gigant när IFK Skövde besegrade Lugi HF i den första SM-kvartsfinalen.

– Det var roligt att spela. Det gick riktigt bra, säger mittnian med ett leende efter 27-26-segern i Arena Skövde.

IFK Skövdes danske niometersspelare var överallt i anfallsspelet. Han styrde och ställde med egna avslutningar utifrån, individuella genombrott och läckra inspel till mittsexan Axel Franzén.

– Jag ska bidra med mycket framåt. Det gick riktigt bra i den här matchen men mycket beror också på att Franzén gör fantastiska ryck, Jack (Thurin) har den skottkraft som han har och då lyfter försvaret mer på honom och sedan får (Richard) Hanisch press på sig, resonerar Matias Helt Jepsen.

Rasmus Wremer firar efteråt. IFK Skövde stod som segrare i det första kvartsfinalmötet med Lugi HF.
Rasmus Wremer firar efteråt. IFK Skövde stod som segrare i det första kvartsfinalmötet med Lugi HF. Foto: Johan Espefält

– Jag hade bra flyt och god utdelning. Ibland kan man skjuta mycket utan att ha marginalerna med sig men nu gick skotten in istället. Det är en fantastiskt känsla som man bara ska fortsätta att försöka behålla, utvecklar IFK-spelaren.

Helt Jepsen noterades för åtta mål i segermatchen och åtskilliga framspelningar. Det var en tuff match med mycket kamp. IFK fick slita hårt och ådrog sig många utvisningar.

– Det var konstigt under en period med många utvisningar både till oss och för Lugi, säger Helt Jepsen som fick alla IFK-anhängare att tappa andan.

Matias Helt Jepsen skadade sig med nio minuter kvar att spela men kom snart in i spel igen.
Matias Helt Jepsen skadade sig med nio minuter kvar att spela men kom snart in i spel igen. Foto: Johan Espefält

Skadade sig

Efter 51 minuters spel blev han liggande i anfallsspelet och tog sig för knäet.

– Jag missade i min tajming och kände hur foten vred sig. Det gjorde väldigt ont i någon minut men sedan gick jag av, löpte lite och höll den varm. Det var ingen fara. Det kanske gör lite ont i morgon (läs tisdag) men på fredag ska det inte vara några problem, säger 31-åringen.

Då är det dags för returmöte i Lund i den här matchserien som avgörs i bästa av fem matcher.

Efter måndagens seger kopplade i alla fall IFK greppet om kvartsfinalserien men Lugi HF är ännu inget slaget. Det visade de inte minst i slutskedet i Arena Skövde.

IFK Skövde och tränaren Jonas Wille jublar i Arena Skövde. IFK kopplade greppet om kvartsfinalserien mot Lugi HF.
IFK Skövde och tränaren Jonas Wille jublar i Arena Skövde. IFK kopplade greppet om kvartsfinalserien mot Lugi HF. Foto: Johan Espefält

Onödigt spännande

IFK ledde med 27-23 men tre raka bortamål gjorde att det blev spännande på slutet när IFK-tränaren Jonas Wille tog timeout vid ställningen 27-26. Lugi lyckades till slut få bollen men hann aldrig ta något avslut innan slutsignalen ljöd.

– Det var en fantastisk slutspelsmatch med aggressivitet, mycket utvisningar, en fantastisk publik och även en lite vild avslutning. Det blev onödigt spännande på slutet, konstaterar Helt Jepsen och fortsätter:

IFK Skövde hade bra stöd på läktaren inför drygt 2 000 personer i Arena Skövde.
IFK Skövde hade bra stöd på läktaren inför drygt 2 000 personer i Arena Skövde. Foto: Johan Espefält

– Vi hade marginalerna med oss. Vi hade samtidigt tre hundraprocentiga lägen som vi hade gjort mål på tidigare i hela matchen men som vi nu brände. Skönt att vi lyckades vinna på hemmaplan men nu ska vi spela på bortaplan och det är en helt annan sak. Då har vi inte över 2 000 människor i ryggen så det blir en annan match. Vi vill extremt gärna vinna på fredag och det går vi för.

Artikeltaggar

Arena SkövdeHandbollIFK Skövde handbollLugi HF

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.