Hon blev rörd av anrikt sällskap

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Borgerskapets tjugofyra äldste i Mariestad för traditionerna vidare. På onsdagskvällen uppmärksammade de en riktig kulturprofil för hennes oförtrutna engagemang när hon guidar liten som stor genom Gamla stan.

Borgerskapet kanske inte är sjöstadens mest välkända sällskap, men det är med stor sannolikhet det äldsta i sitt slag. Ursprunget till den ideella föreningen sträcker sig åtminstone 250 år tillbaka i tiden (Björn Tropp i boken om Borgerskapets äldste i Mariestad) då lokala köpmän och hantverkare bildade något som skulle kunna liknas vid en fackförening.

– Syftet var att hjälpa varandra, på den tiden fanns det ju inte så mycket stöd, berättar Knut Johansson, som valdes till ordförande på onsdagens årsstämma för 19:e året i rad.

Föreningen har i dag 86 medlemmar, ekonomin är god, och man försöker att genomföra en resa om året. I år är styrelsens förslag en tur till Lars Lerins konsthall i Karlstad. Och på tal om kulturpersonligheter, årets stipendium på 5 000 kronor gick till en välkänd Mariestadsprofil i Elisabeth Göthberg. Bland tidigare stipendiater märks bland andra Stig Dahlin, Thomas Olsson och Åke Möller.

– Jag känner stor glädje och tacksamhet över att uppmärksammas av Mariestads mest ärevördiga sällskap.

Borgerskapets äldste i Mariestads ordförande Knut Johansson uppmärksammar Elisabeth Göthberg för hennes kulturgärningar.
Foto: Niklas Lindström

Stadsguiden Göthberg, som bland annat var museichef i nästan 30 år, påminde om att Gamla stan i Mariestad hör till en av landets tio bäst bevarande stadskärnor. En kulturskatt som heter duga med andra ord.

– Jag är inflyttad från Göteborg, men Mariestad har blivit staden i mitt hjärta, säger Elisabeth Göthberg.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.