En kaffestund i Svenskarnas hus

Publicerad:

"Kom gärna förbi och titta in så svarar vi gärna på dina frågor och funderingar" skriver föreningen Det fria Sverige på Facebook, och slår upp dörrarna till huset i Älgarås på eftermiddagarna.

MT:s reporter tittade förbi, bjöds på kaffe och ställde frågor till föreningens ordförande Dan Eriksson.

Dan Eriksson är ordförande i föreningen Det fria Sverige.
Dan Eriksson är ordförande i föreningen Det fria Sverige. Foto: Malin Bring

Som jag har förstått det är huset dels en möteslokal för föreningen, dels ett hus som också vanliga Älgaråsbor ska kunna få glädje av. Vad vill ni göra för dem?

-Vi vill hitta vägar att bli en positiv kraft för lokalsamhället, så vi frågar de som besöker oss vad de skulle kunna tänka sig. Någon föreslog en kurs i gammeldans till exempel, och det skulle vi nog kunna ordna. Socialt arbete intresserar oss, fast inte soppkök direkt, det skulle nog inte passa i Älgarås.

Är vem som helst välkommen hit?

– Javisst, men vill man bli medlem ska man dela våra åsikter.

Det gäller väl att man är svensk också vad jag förstår, eftersom Det fria Sverige är en förening för svenskar. Men vem är svensk i era ögon?

– Den som själv ser sig som svensk och som blir betraktad som svensk av andra.

Men du och jag kan väl ha väldigt olika åsikter om vilka vi betraktar som svenskar?

– Ja, vi får nog konstatera att vi tycker olika där.

I er visionsskrift skriver ni att ni är traditionella nationalister. Hur definierar ni nationalism?

– Det är en syn på världen där nationens gemenskap står över andra intressen, i motsättning till hur exempelvis socialister eller liberalister ser på världen. Men familjen är själva grundstenen i vår nationalism.

Vilka andra nationalistiska partier eller organisationer samarbetar ni med?

– Vi är politiskt obundna och samarbetar inte med några andra, åtminstone inte i det här skedet, men vi har relationer på individnivå med personer inom den nationalistiska rörelsen.

– Det finns medlemmar hos oss som är med i Sverigedemokraterna och Alternativ för Sverige till exempel, vi har inga krav om att man inte får vara engagerad på annat håll för att få bli medlem i Det fria Sverige.

– Själv är jag ordförande i stiftelsen Europa Terra Nostra ("Europa vår jord"), som är knutet till partiet Alliance for Peace and Freedom (ett paneuropeiskt, högerextremistiskt parti ).

Ni förutspår att svensken kommer att vara i minoritet 2030, vilket inte är en åsikt etablerade demografer delar. Hur vill ni motarbeta det?

– Vi som förening kan ju inte lösa det, det kräver en politisk lösning. Vi måste få en återvandringspolitik, men det kommer att ta lång tid.

– Vår roll blir att skapa ett område där folk kan känna sig trygga så länge. Vi hoppas att det inte blir nödvändigt att upprätta "gated communities" (inhägnade områden) men det återstår att se.

Artikeltaggar

ÄlgaråsNyheterTöreboda kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare