Hur kan miljöpolitiken ha så låg profil?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: TT

Ja, det är svårt att förstå hur vi kan prioritera miljöfrågorna så lågt. Vissa skyller på att andra länder är betydligt sämre, och det kan väl hända. Men dessa brukar bara se en sida av saken, och talar till exempel inte om att Kina ligger långt fram i vissa avseenden. Här i Sverige har vi Greta Thunberg som gör en imponerande insats för att aktualisera miljöfrågorna. Det är ju precis som hon säger att med det smalsynta tänkandet som vi försvarar det vi håller på att ställa till med, så är mänsklighetens största fiende för människans framtid på jorden.

Människan behöver jorden, men jorden behöver inte människan. Och det är kusligt att det finns sådana i vårt samhälle som tror på fullt allvar att jorden behöver människan. Samma människor har väl sådana uttalanden att det fixar ”dom”. Vilka är ”dom” som kan påverka allt som styrs av pengar? De som har flest pengar är väl inte intresserade av att ändra det de tjänar pengar på.

Det är väl så att för tio år sedan förbrukade vi 3,5 gånger mer energi än vad som tillförs Sverige naturligt. Nu gör vi åt 4,5 gånger, och ändå så tycker många att vi gör mycket för miljön i Sverige. I själva verket så förändrar vi vårt liv till att bara förbruka mer. Kan någon tro att turistindustrin är det bästa för vår miljö på jorden? Det borde väl vara hög tid att vi lyssnar på våra barn som ska städa upp efter oss och försöka rädda mänskligheten kvar på jorden.

Eller det kanske är bättre som man kan läsa i dag att mänskligheten behöver två planeter i vårt solsystem, och en planet i ett annat solsystem. Är vi människor så perfekta varelser att detta är nödvändigt?

Rune Jakobsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.