Hoppa till huvudinnehållet

Tingssalen blir sagovärld

Publicerad:
Leyla Salm har till denna utställning med sig många stora verk.
Leyla Salm har till denna utställning med sig många stora verk. Foto: Charlotte Ferneman

Det luktar nymålat i Tingssalen. Leyla Salms senaste verk har knappt hunnit torka.

– Jag jobbar in i det sista för denna utställning, säger konstnären.

I början på året ställde hon ut på Galleri Hova och direkt därefter i engelska Bath.

– Jag sålde väldigt mycket. På ett sätt känns det superkul men samtidigt blev det mycket att göra inför det här, säger Leyla.

Hon är holländska men bor och verkar sedan några år tillbaka utanför Lyrestad. Hela hennes hus är förvandlat till ett ständigt skiftande konstverk. Många stannar till och tittar in när de ser hennes residens. Därför är det, parallellt med målandet inför fredagens vernissage, även byggarbete på gång hos familjen Salm. I maj ska Leyla inviga sitt eget galleri intill bostaden.

– Jag fyller 50 år denna månad så man kan säga att galleriet är min födelsedagspresent till mig själv.

Mycket och stort

Det är många stora verk som kommer att smycka Tingssalen denna helg. Ramarna klädda med linneduk har hennes make snickrat.

– Sist jag var här i Mariestad hade jag med några stora verk och upptäckte att folket gillade dem, säger Leyla.

Färgen på vissa av tavlorna har knappt torkat.
Färgen på vissa av tavlorna har knappt torkat. Foto: Charlotte Ferneman

Som en saga

Hon utlovar att göra vernissagen till något extra.

– Jag vill skapa en slags sagovärld och hoppas att besökarna kommer in och även går ut med ett leende på läpparna.

För att få rätt atmosfär till sin konst har Leyla valt musik av Ella Fitzgerald och James Cook.

– Genom mina verk och min utställning berättar jag min story, mina känslor och mitt tankesätt. Jag vill att allt ska höra samman.

När denna konstvisning är avslutad har Leyla inte tid att ligga på latsidan. Under året ska hon även visa sina verk i Windsor och Paris. I början på 2020 väntar ett galleri i New York på henne och verken.

Artikeltaggar

KonstLeyla SalmMariestadTingssalen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.