Bränsletjuvar slog till i Mariestad

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
Vid pendelparkeringen bredvid riksväg 26 hittades ett 13-tal tömda bränsledunkar av märket Aspen. Tidigare hittades ett 30-tal dunkar vid Sockenvägen i Leksberg.
Foto: Per Warvlin
Från containers stals bränsledunkar, både bensin och diesel, till ett stort värde för två Mariestadsföretag.
Förundersökningsledare vid PKC (Polisens kontaktcenter) skrev av båda brotten innan någon utredning ens hade inletts.
– Jag förstår beslutet, säger Johan Frealdsson, chef för utredningsgruppen vid Mariestadspolisen.

Skaraborgs Skog- & Landskapsservice hade under helgen inbrott i en container efter att ett områdesstängsel klippts upp. Sedan stals bensin- och dieselprodukter värda totalt 40 000 kronor.

Företaget Ramirent, som även det ligger på Förrådsgatan, hade mellan måndag och onsdag i förra veckan inbrott i en container. Där stals det sammanlagt 1 200 liter bränsle.

I varje dunk brukar det vara fem liter bränsle. I så fall handlar det om en stöld av 240 dunkar med ett försäljningsvärde på runt 40 000 kronor.

Mycket tyder på att tjuvarna stannat vid flera platser i närområdet för att gömma undan, eller tömma dunkarna.

Fynd

I söndags hittades ett 30-tal bränsledunkar, av märket Aspen, liggande vid en slänt nära Sockenvägen i Mariestad. Dunkarna hittades både fyllda och tömda.

Vid en dunge i anslutning till pendelparkeringen i Nykvarn, bredvid riksväg 26, har det hittats ett 13-tal tömda dunkar av samma märke.

– Jag är ganska övertygad att båda fynden kommer från båda inbrotten på Förrådsgatan, säger Johan Frealdsson vid Mariestadspolisen.

Polisen har också haft nytta av MT.

– Vi blev kontaktade av Ramirent när de läste om fynden av bränsledunkarna i tidningen.

Nedlagda

Han noterar också vid en kontroll att anmälningarna kommit in vid PKC (Polisens kontaktcenter). Men båda skrevs av innan någon utredning ens hade inletts.

– Jag förstår det. Det fanns helt inget att gå på, men skulle det komma in något bra tips till oss kan vi givetvis öppna utredningarna.

Stölder och skadegörelse är de brottskategorier där det sker flest direktavskrivningar. Knappt två procent klaras upp. Anledningen till direktavskrivningar är att det saknas spaningsuppslag, eller att brottet inte går att utreda.

Inte överraskad

Johan Frealdsson tycker inte det är konstigt att utredningarna lades ned direkt.

– Enligt anmälningarna fanns tydligen noll att gå på. Inga iakttagelser eller synliga spår.

Vore det inte bra med en kontroll efter dna-spår?

– Det finns inte mycket att kontrollera. En spårsäkring på dunkarna skulle kanske ge en hint om vilka förövarna är, men det skulle aldrig hålla till en fällande inbrottsdom, säger Johan Frealdsson.