Hoppa till huvudinnehållet

Miljonrenovering inne på sluttampen

Publicerad:

Tillgänglighetsåtgärder, en golvmatta i linoleum och omklädda bänkar. Snart är den invändiga renoveringen av Korskyrkan i Mariestad klar.

Sedan årsskiftet har Korskyrkan genomgått en renovering. Det som initierade förändringen var tillgänglighetsanpassning i form av bland annat en ny toalett och en ny ramp. I samband med att medel beviljats av myndigheten för stöd till trossamfund passade församlingen på att rusta upp övriga kyrkorummet. Kyrkan invigdes i mitten av 1980-talet och har inte rustats upp sedan dess.

– Tidigare hade vi en plastmatta här, det var billigt och bra tyckte man. Nu har vi lagt ett nytt golv i linoleum, säger Helena Granath, projektledare och arkitekt.

Leif Jernevad var med och byggde kyrkan på 1980-talet.
Leif Jernevad var med och byggde kyrkan på 1980-talet. Foto: Markus Jacobsson

Längst fram i kyrkrummet stoltserar estraden. Fondväggen får ha kvar sin mörkröda färg, trots röster om att måla om. Till vänster löper den nya tillgänglighetsrampen med den brantaste tillåtna lutningen på 1:12 (8,3 procents lutning). Även trappstegen har utökats från tidigare två till tre.

– Vissa hade problem att ta sig upp, men nu är det en väldigt fin gånglinje här. Vi har också byggt ut estraden för att få plats med trumset.

Till höger står kyrkbänkarna uppradade med plats för 98 besökare. Bänkarna har klätts om från lila till dov turkos för att matcha lovsångsträdet på fondväggen.

– Vi har försökt att hitta känslan i kyrkan. Vi sätter inget värde i plastmattan, men däremot kulören på fondväggen, säger Helena.

Helena Granath står vid den nybyggda tillgänglighetsrampen.
Helena Granath står vid den nybyggda tillgänglighetsrampen. Foto: Markus Jacobsson

Utöver kyrkbänkarna har församlingen även beställt 100 stolar som specialdesignats för tillverkning i Stolfabriken i Tibro.

I runda slängar uppskattas det totala renoveringsbeloppet (inklusive utvändig takmålning som genomförts tidigare) till 1,5 miljoner kronor. Cirka 500 000 kronor är beviljat bidrag från myndigheten för stöd till trossamfund. Resterande belopp har finansierats av församlingen själva efter att banken nekat lån.

Leif Jernevad, tidigare slöjdlärare på Mariaskolan, är på plats för att styra upp arbetet. Han var med och byggde kyrkan på 1980-talet och står i begrepp att justera höjden på orgelbänken. Han berättar att hans största glädjeämne är att inspirera andra i arbetet.

– Det bästa i skolan var när eleverna fick arbetsglädje, det var lyckan.

Han förklarar att personer kommer fram och säger: “Titta här vad jag har gjort”, precis som under hans tid i skolan.

– Alla behöver lite uppmuntran. Det är det bästa med församlingen — uppmuntran och stöttningen underifrån. Man kan ramla och det är alltid någon som stöttar upp en. Det blir aldrig tungt, säger Leif.

Alla väggar förutom fondväggen har målats. Även golvet har lagts om.
Alla väggar förutom fondväggen har målats. Även golvet har lagts om. Foto: Markus Jacobsson

Nyinvigning kommer att ske på påskdagen.

Artikeltaggar

KorskyrkanMariestadNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.