Ögonblick med ett klick

Publicerad:
Naturmänniska. Dejan Tepic gillar att förena sitt intresse för natur med passionen för fotografering. Foto: Birthe Wetter

Var han än går har Dejan Tepic med sig sin kameraväska. Naturliga vyer fascinerar honom så pass mycket att jobbmöten kan bli senarelagda till fördel för den perfekta bilden.

Kreativiteten tror sig Dejan Tepic ha fått från sin far. Under en tid i sin ungdom var pappan nämligen professionell musiker. Även för sonen betyder musiken mycket, men det är inom fotografiets värld som Dejan trivs bäst.

– Det började väldigt enkelt. De första bilderna tog jag med mobilen, säger Dejan.

Han var på utflykt med familjen och tyckte att naturen runtomkring var så vacker att han ville fånga den på bild.

– Jag tänkte att det skulle vara en kul grej att ha foto som hobby.

Utökad utrustning

För att få reda på mer om själva konsten bakom att ta bilder blev Dejan medlem i flera internetforum. Med tiden investerade han även i en kompaktkamera.

– Den var liten och smidig att ta med, säger han.

Numera är det dock en systemkamera som gäller och ett rejält stativ.

– Det fick jag i present av min sambo, jag är ju ganska lång så det måsta ha sett lite roligt ut tidigare när jag hade ett litet stativ.

Fångar ögonblicket

Sin utgångspunkt i jobbet har han Karlsborg, men Dejan åker runt mycket i Skaraborg. På dessa resor möts han av vyer som lockar till att stanna och föreviga dem.

– Efter ett tag började jag kolla upp området jag skulle till i förväg, jag läste på stadens hemsidor och kollade kartor. När jag hittade något som verkade intressant ställde jag klockan lite tidigare och åkte iväg så att jag först hann fotografera, säger Dejan.

En sådan morgon skulle han ha ett möte i Skövde. Innan dess passade han på att ta sig upp till Ryds grottor.

– Det var jättefint ljus däruppe och jag fastnade där. Jag fick faktiskt ringa och säga att jag skulle bli sen till mitt möte.

Alltid på jakt

Vid sidan av naturen vill Dejan även utnyttja sin kamera i så många sammanhang som möjligt.

– Ett år när det var marknad på Karlsholme tog jag med mig kameran, bara för att testa den i en ny miljö. Det uppstod en situation mellan en försäljare och en kund som såg lite spännande ut så jag tog upp kameran. När de frågade mig om jag kom från tidningen och jag sa nej, undrade de varför jag då tog bilder. För att det är roligt svarade jag.

Att testa på nytt och våga fråga har Dejan aldrig haft svårt för.

– Jag tog kontakt med, en för mig, fullkomlig främling och frågade om vi kunde göra en så kallad TFP (time for print) för jag ville testa fotografera en modell.

Time for print är ett slags utbyte, fotografen får en modell att avbilda och i gengäld får modellen bilderna som togs.

Men även en syn i hemstaden kan resultera i ett foto som senare visas på utställning.

– En dag när jag gick vid Tidan vid länsstyrelsen såg jag en man gå vid Esplanaden han såg ut som en helig agent, så jag sprang upp dit för att fånga honom på bild. Jag hann fotografer precis innan han försvann över krönet.

Öppen för nytt

För att exponera sina bilder har Dejan tidigare mest använt sociala medier.

– En gång hörde en person av sig som ville ha en av mina bilder. Hans föräldrar kom från Mariestad och skulle få fotografiet som ett minne. Jag sa att det inte var några problem, men jag visste inte riktigt hur jag skulle göra, säger Dejan.

Han besökte fler internetforumen för att bli klokare på hur andra bruka göra i sådana situationer.

– Åsikterna var väldigt spridda men jag kom ändå fram till vad som gällde för mig som upphovsman och fick tips på hur man kan göra vid försäljning.

En annan nyhet för Mariestadsbon var när Anas Alkarat, en yngre fotograf i stan, hörde av sig och frågade om Dejan hade lust att tillsammans ställa ut i Marieholmskyrkan.

– Det var svårt och lärorikt för mig att avgöra vilka bilder skulle vara med och hur man sedan skulle hänga dem.

Men det har löst sig, för bara några veckor sedan var Dejans fotokonst även med på en utställning i Tingssalen.

– Jag känner att min fotoresa har precis börjat, det har endast varit i två år så jag tycker att det ska bli spännande att se vad den kan leda till. Hittills har det varit väldigt kul och givande, och jag skulle inte ha något emot att utveckla det till en bisyssla.

Artikeltaggar

FotograferingFredagsintervjuMariestadNyheterSkaraborg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare