Hoppa till huvudinnehållet

Musikhjälp till Sammanhållningens hus

Publicerad:

Insamlingen till Sammanhållningens hus i Töreboda har fått draghjälp av punkmusik från Falun. Musikproducenten Stefan Bergfeldt har spelat in en låt med titeln "Töreboda är vårt" och låter samtliga intäkter gå till insamlingen.

Stefan Bergfeldt äger skivbolaget CRS Records i Falun och är aktiv i Falun för alla, som liksom Tillsammans för Töreboda tillhör förbundet Tillsammansskapet.
Stefan Bergfeldt äger skivbolaget CRS Records i Falun och är aktiv i Falun för alla, som liksom Tillsammans för Töreboda tillhör förbundet Tillsammansskapet. Foto: Ingen Byline

– Jag ville uttrycka att Töreboda tillhör alla, som en reaktion mot det högerextremistiska Svenskarnas hus i Älgarås. Det är därför jag har gjort låten och låter intäkterna gå till Sammanhållningens hus, säger Stefan Bergfeldt, ägare till skivbolaget CRS Records i Falun.

Musikproducenten engagerade sig mot rasism när han gick på högstadiet i Hedemora på 90-talet.

Rakade huvuden

– Det fanns många nazister i Hedemora då. Det var rakade huvuden, vit makt-musik och mycket hat. Jag fattar fortfarande inte varför de hatade så mycket, säger han.

Ordföranden i förbundet Tillsammansskapet, Mikael M. Karlsson, är mycket glad över initiativet:

– Det är fantastiskt roligt med all solidaritet som olika lokalsamhällen visar varandra. Det är precis så det ska vara - när någon högerextrem närvaro dyker upp på en plats långt från mig gäller det att inse att det också angår mig, säger han.

Vikten av alternativ

Hossein Mostafa, en av samordnarna i Tillsammans för Töreboda, tror att "Töreboda är vårt" kan få människor att förstå vikten av att skapa ett alternativ till Svenskarnas hus:

– Vi delar inte upp folk; alla kan vara med, oavsett bakgrund. Därför behövs Sammanhållningens hus, säger han.

Hittills har insamlingen fått ihop cirka 30 000 kronor.

– Jag hoppas min låt ska göra skillnad, säger Stefan Bergfeldt.

Artikeltaggar

FalunHedemoraHossein MostafaNyheterTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.