• idag
  9 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Förbjud Huawei i svenska myndigheter

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Dake Kang
Morgondagens världshegemoni stavas kinesisk. Med världens största befolkning och ekonomi samt en allt starkare militärmakt blir tvivlen om detta allt färre. Detta faktum oroar. Det nyligen införda social credit-systemet övervakar, med hjälp av moderna teknologier och databaser, medborgarnas alla steg och bedömer dem utifrån ett plus- och minussystem.

Går man mot röd gubbe eller slänger skräp på marken ger det minus. Engagerar man sig inom kommunistpartiet ger det däremot pluspoäng. Kvoten avgör sedermera om du exempelvis får åka utomlands eller ta lån. George Orwells framtidsdystopi, "1984" förverkligas. Det är det här landet som aspirerar på framtidens världsherravälde.

Även om Sverige är litet, sträcker sig kinesiska intressen även hit. Främst rör det sig om flykting- och industrispionage. Dels inhämtning om kinesiska medborgare i Sverige, dels underrättelseinhämtning kring avancerad svensk teknologi på såväl det civila som militära området. Ett återkommande problem med kinesiska företag, i synnerhet inom den teknologiska branschen, är att man låter sig användas av kinesiska staten som ett verktyg för att nå regimmål.

Grundaren och VD:n för Huawei, Ren Zhengfei, är själv medlem i partiet och sägs ha nära kontakter inom regeringen. Det krävs dock väldigt lite för att misstankar skall anses befogade. Nyligen antogs en lag i Kina som förbinder samtliga av landets medborgare att vara skyldiga att stödja landets säkerhets- och underrättelsetjänst. Detta innebär i praktiken att kinesiska privataktörer enligt lag är förpliktade att bistå regimen närhelst det efterfrågas.

Med modern teknik i fel händer används det lätt i fel syften. I förlängningen riskeras att främmande makts signalunderrättelsetjänst tränger in i svensk telekommunikation och kan avlyssna allt som sägs. Det är också av det skälet som länder som USA, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland nyligen valt att i olika former förbjuda användning av företagsprodukter inom myndigheter. Frågan är högaktuell på flera håll. Den norska säkerhetstjänsten har explicit varnat för Huawei och ett förbud diskuteras även på EU-nivå.

Det är därför inget annat än rimligt att teknik- och kommunikationsföretag, så som Huawei, som av svensk säkerhetstjänst bedöms utgöra en säkerhetsrisk ska kunna förbjudas från myndighetsanvändning. Regeringen menar att en lagändring i Sverige skulle ta hela två år. Det finns med andra ord ingen som helst tid att slösa bort, och en sådan process bör således påbörjas omgående.

Vi lever i en helt ny tid. Hotbilden är bredare och mer mångfacetterad än någonsin tidigare. Som ett led i ett starkare totalförsvar är det nu dags att robusthet byggs upp även på det digitala området. Att förbjuda myndighetsanvändning av ett kinesiskt telekomföretag är bara en av alla de åtgärder som kommer krävas för att möta morgondagens hot. Det är dock en bra början. Sverige bör nu visa vägen för resten av Europa och för en gångs skull våga vara steget före.

Anton Roos

Försvars- och säkerhetspolitisk talesperson

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.