Hoppa till huvudinnehållet

Barnläkare döms till tio års fängelse för våldtäkter mot barn

Publicerad:
Den sexbrottsmisstänkta barnläkaren döms till tio års fängelse bland annat för fyra grova våldtäkter mot barn.
Den sexbrottsmisstänkta barnläkaren döms till tio års fängelse bland annat för fyra grova våldtäkter mot barn. Foto: TT/Arkiv

Barnläkaren döms till tio års fängelse, bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn huvudsakligen begångna vid läkarundersökningar. Han ska också betala skadestånd till brottsoffren med sammanlagt 3,5 miljoner kronor.

Förhandlingen i Stockholms tingsrätt inleddes i höstas och pågick i 40 förhandlingsdagar. Därefter kom tingsrätten fram till att den 29-årige läkaren, hemmahörande i Skaraborg, har begått merparten av de åtalade gärningarna. Men innan domen fick han genomgå rättspsykiatrisk undersökning, den visade att han inte lidit av någon allvarlig psykisk störning och att han därmed kan dömas till fängelse.

Grova våldtäkter

På tisdagen dömdes han till tio års fängelse för bland annat för fyra fall av grov våldtäkt mot barn och för 46 fall av grova sexuella övergrepp mot barn huvudsakligen begångna vid läkarundersökningar. Brotten har skett på olika läkarmottagningar i Sverige, bland annat vid sjukhuset i Skövde där mannen arbetade en period, och även via vårdappen Kry.

Tingsrätten konstaterar i domen att brotten huvudsakligen består av att mannen vid läkarundersökningar undersökt barnens underliv trots att det inte var medicinskt befogat. Han har även förmått föräldrar i videosamtal via Kry förmått föräldrarna att filma barnens underliv.

Brotten har av domstolen bedömts som grova med hänsyn till att han utnyttjat sin ställning som läkare och missbrukat ett särskilt förtroende, samt barnens låga ålder, säger tingsrätten i ett pressmeddelande. Han döms även för flera fall av grovt barnpornografibrott.

Miljonskadestånd

Mannen utvisas på livstid och ska betala skadestånd till brottsoffren med sammanlagt 3,5 miljoner kronor. Brottsoffren tilldöms var och en skadestånd på mellan 10 000 och 270 000 kronor.

I några fall har tingsrätten frikänt mannen från ansvar. I de fallen har åklagarens bevisning inte räckt till för en fällande dom.

“Mycket allvarligt”

Brotten har skett systematiskt och drabbat ett stort antal brottsoffer, däribland ett femtiotal barn i åldern två till tolv år. Tingsrätten säger i ett pressmeddelande att man ser mycket allvarligt på brottsligheten som har ett straffvärde på tolv år. Men man tar hänsyn till att han förmodligen kommer att förlora sin läkarlegitimation indragen och bestämmer därför straffet till fängelse tio år.

Förnekade brott

Mannen, som häktades i januari förra året, åtalades i september misstänkt för brott mot drygt 50 barn. Läkaren har förnekat brott och har hävdat att alla undersökningar varit medicinskt motiverade.

Artikeltaggar

Brott & blåljusSkövdeStockholmStockholms tingsrätt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.