• idag
  26 maj
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lämnar föreläsningen med en olustig känsla

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Föreläsaren Peter Rylander och artisten Mendez
Foto: Charlotte Ferneman
”Jag höjer rösten för att jag älskar dig” -citerat Peter Rylander, respektgympa Mariestad 5/5–2019

Mariestads kommun storsatsar på att visa föreläsningen Respektgympa på alla kommunens skolor samt för föräldrarna. Då vi fått höra en del kritik om detta från våra medlemmar i Attention Skaraborg ville vi själva bilda oss en uppfattning.

Inledningsvis var det självklara och kloka ord från Peter Rylander, han pratade om att engagera föräldrarna och vikten av att lära ut empati till sina barn. Peter övergick därefter till att propagera om att barnen ska visa respekt genom att titta i ögonen på den man pratar med och sitta still.

”Ni äger absolut rätten att när ni vill ta mobilen från era barn, scrolla och gå igenom deras mobiler. Kan ni inte det gör ni fel!”

”Föräldrar ska inte baktala skolan. Om inte föräldrar har kapacitet nog att säga till sina barn att sitta ordentligt och att tacka för maten då ska föräldrarna inte heller gnälla på när skolan säger ifrån.”

Peter säger att det sällan är något strul utan alla lyssnar när han är ute i Sverige och föreläser. Detta för att han är bestämd redan från början med att ”du tittar på mig och du lyssnar på mig”

Peter berättar om en incident i Södertälje; ”Två elever I årskurs 6 strulade, småsnackade och satt med luvor på sig. Peter höjde då rösten ”Sitt som vi gör i skolan och ta av dig luvan” Eleverna gjorde detta, men det krävdes att han röt i. Han fick mycket positiv feedback från skolans personal. Nu kommer vi till det värsta, säger Peter sedan. Han ser ut över publiken som för att försäkra sig om medhåll när han berättar att en av barnets föräldrar ifrågasätter med rubriken; Hur kan Södertälje kommun ta in en föreläsare som höjer rösten åt min 12-åriga son?” Rektorn hade enligt Peter inte krut nog att säga att föräldern har fel. Efter det blev det inga fler föreläsningar i Södertälje för Peters del.”

Auktoritär uppfostran är en röd tråd genom hela föreläsningen. Här finns inte utrymme till olika sätt att vara och därmed olika sätt att bemöta. Peter drar alla barn över en kam. Peters sätt att bemöta eleverna är en direkt motsats till det lågaffektiva bemötande som vi själva förespråkar. Inte en enda gång nämns de här barnen med särskilda behov. De som omöjligt klarar av att ha ögonkontakt. Barnen som behöver luva och keps för att behålla fokus i skolan. Barnen med diagnoser som exempelvis adhd och autism behöver inkluderas i skolan. Det behövs mindre grupper och anpassade sätt att undervisa. Det hjälper inte att vara bestämd när barnet saknar förutsättningar att kunna lyckas.

Vi tänker på alla de barn som lyssnat på denna föreläsning och känner sig misslyckade för att de inte klarar av att bete sig så som Peter anser att de borde göra. Denna typ av satsning stjälper en redan mycket utsatt grupp av barn med NPF-diagnoser och deras föräldrar. Föräldrar som kämpar för att få till en fungerande skolgång för sina barn.

Peter är ärlig med att han vare sig har utbildning, eller någon forskning att luta sina påståenden mot. Inte heller några barn, utan endast två katter. Det märks tyvärr och vi lämnar föreläsningen med en olustig känsla i kroppen.

Styrelsen, Attention Skaraborg