Kyrkoboken äntligen hemma igen

Nyheter
PUBLICERAD:
Räkenskapsboken från Lyrestads församling är en offentlig handling.
Foto: Charlotte Ferneman
– Vi insåg på en gång att det här var inte en bok som skulle ut till försäljning.
Jan Siggelin ansvarar för faktaböckerna i kyrkornas secondhand-butik. När han försiktigt började bläddra i den gamla boken, som någon lagt på hans skrivbord, kunde han konstatera att det var en räkenskapsbok från Lyrestads församling med dateringar från 1796 och några år framåt.
Nu har en säker transport till Landsarkivet ordnats för denna raritet, som också är en offentlig handling.
Jan Siggelin och Agneta Noreheim bläddrar i den gamla boken som någon lämnat in till kyrkornas secondhand-butik i Mariestad.
Foto: Charlotte Ferneman

Sverige är kanske världsbäst på offentliga handlingar. Vi har sedan 1700-talet värnat om insyn i den offentliga makten och den som är intresserad av gamla myndighetsdokument kan kontakta Riksarkivet och dess regionala myndigheter Landsarkiven.

– Jag ringde tidigare museichef Elisabeth Göthberg som i sin tur ringde släktforskare Christer Bengtsson för hjälp. De var båda väldigt intresserade och Christer tog kontakt med Landsarkivet i Göteborg, säger Jan Siggelin.

Hur kunde då denna bok hamna här?

Jan Siggelin vet inte vem som lämnat in boken och hoppas att personen ska höra av sig för att kunna berätta lite mer. En gissning är att en präst fått med sig räkenskapsboken hem där den senare fallit i glömska och gått i arv till nästa generation. Någon har sedan rensat i kartongen på vinden och boken dök upp.

- Det är alldeles enastående, säger Elisabeth Göthberg. Allt tack vare att Jan förstod vilken dyrgrip detta är. Det är kanske inte något som skulle inbringa en stor summa pengar men för forskningen är den ovärderlig.

Christer Bengtsson håller med och berättar att det inte är tillåtet för en privatperson att äga en kyrkobok. Den är allas egendom.

– Det är väldigt sällsynt att något som detta händer. Den här boken har inte varit känd alls tidigare i arkiv-Sverige. För den som vill forska om Lyrestad är detta en klenod.

Boken är en räkenskapsbok över Lyrestads sockenmagasin. Det var hit bönderna levererade råg som en betalning till kyrkan och prästen förde noggranna uppgifter om allt som kom in.

– I slutet av 1700-talet var kyrkan den enda bank som fanns i byn. Behövde man låna pengar fick man vända sig hit och det finns flera uppgifter om lån och återbetalning i boken.

Nu vilar boken i säkert förvar och den som är intresserad av dess uppgifter får senare vända sig Landsarkivet.

– Detta är en glimt av det sena 1700-talets noggrannhet utförd av en prästman, avslutar Elisabeth Göthberg. Här kan man följa hushåll för hushåll, släkt för släkt. Det är en ynnest att den kommit tillrätta.

Karin Eriksson

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.