Slagkraftig veckoupptakt

Musik
PUBLICERAD:
Paul Goobar var xylofonsolist i blåsorkesterns extranummer.
Foto: Birthe Wetter
Omkring 60 unga instrumentalister bjöd i tisdags på örongodis ur filmens värld. Tillsammans höjde de den redan höga temperaturen på Jubileumsteatern till klimax.

Under tisdagskvällen, då Mariestads musikskolas konsertvecka hade sin officiella ouvertyr, var det både blås- och stråkelever som framträdde. De unga musikerna hade fått förstärkning av likasinnade från både Lidköping och Falköping.

– Jag frågade mina kollegor i Skaraborg om de hade några elever som ville vara med, och det hade dem. Det var säkert filmmusiken som lockade, sa stråkpedagogen Pille Luur.

Pampiga pukor i samklang med beckar, triangel och congas satte tillsammans med blåsorkestern i gång Hercules som första melodi för kvällen. I den kort därefter framförda The Lion King, som innehöll allt från Cirkel av life till Hakuna Matata, var det inte många i publiken som kunde sitta helt stilla.

Efter rungande applåder bjöd blåsorkestern på ett extranummer i form av Cirkus Renz.

– Det är faktiskt kvällens enda stycken som inte är filmmusik, sa dirigenten Sten-Inge Jonsson.

Kort därefter blev xylofonsolisten Paul Goobar jagad av de unga instrumentalisterna som, under dirigentens ledning, drev upp tempot.

Efter blås kommer stråk

En välfylld trumpetsektion.
Foto: Birthe Wetter

När det hade blivit stråkensemblen Vivaldis tur att kliva fram, fick den vältaliga publiken lyssna på lite lugnare låtar i form av Gabriellas sång och Across the Stars.

Två Ted Gärdestad-melodier, som träblåsläraren Tomas Sahlberg hade arrangerat till ett stycke, utgjorde stråkorkesterns entré. De vackra klangerna från cello, kontrabas och fioler blandades sedan med ett personligt och känslofyllt solo av pianopedagogen Håkan Bjuvenstedt.

Den avslutande föreningen av alla musiker till symfoniorkester blev även det en välklingande succé.

Pille Luur var både dirigent och solist under kvällen.
Foto: Birthe Wetter

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.