Hoppa till huvudinnehållet

Vårdplatser och dagsjukvården ska stängas

Publicerad:
Beslut om att stänga dagsjukvårsmottagningen väntas under fredagen och åtta vårdplatser ska försvinna på sjukhuset i Falköping.
Beslut om att stänga dagsjukvårsmottagningen väntas under fredagen och åtta vårdplatser ska försvinna på sjukhuset i Falköping. Foto: Charlotte Ferneman

Åtta vårdplatser ska stängas på sjukhuset i Falköping. Det väntas styrelsen för Skaraborgs sjukhus besluta under fredagen. Då kommer även beslut om att stänga dagsjukvårdsmottagningen på sjukhuset i Mariestad.

I handlingarna inför fredagens styrelsemöte står det att det handlar om en neddragning av åtta somatiska vårdplatser på Skaraborgs sjukhus Falköping. Enligt förslaget ska det ske från och med 1 september i år.

Anledningen är att effektivisera vården inom Skas, öka patientsäkerheten och minska kostnaderna för att få en budget i balans. Förändringen beräknas ge en besparing på minst fem miljoner kronor.

Stänga dagsjukvård

Styrelsen väntar även fatta beslut om att stänga dagsjukvårdsmottagningen på Skaraborgs sjukhus i Mariestad.

Under 2016 beslutades att slutenvårdsavdelningen i Mariestad skulle stängas och övergå till en mellanvårdsavdelning. Efter en utvärdering ändrades inriktningen igen och i mars 2017 öppnade dagsjukvårdsverksamheten.

Besked om stängning

Efter två års verksamhet fick personalen besked om att dagsjukvårdsmottagningen ska stänga. Det har varit en del turer under resans gång.

Östra hälso-och sjukvårdsnämnden ville ha en utvärdering av verksamheten innan beslut om avveckling. När utvärderingen var klar menade nämndens ordförande Gunilla Druve Jansson (C) att det inte finns någon framtid för dagsjukvårdsmottagningen på Mariestads sjukhus.

Många primärvårdspatienter

En samlad bedömning är att trots en uppskattad verksamhet så anses dagsjukvårdsavdelningen för dyr i förhållande till antalet patienter och nytta. 75 procent av patienterna uppges vara primärvårdspatienter

Protesterna har varit stora mot en nedläggning, bland annat gjordes en namninsamling. Även hudmottagningen och mottagningen för öron, näsa hals är hotade men beslut om de mottagningarna väntas längre fram.

I handlingarna inför Skas-styrelsens beslut står det att avvecklingen syftar till att effektivisera vården, ge rätt vård på rätt vårdnivå men även skapa förutsättningar för en ekonomi i balans.

5,8 miljoner kronor är den beräknade besparingen då verksamheten stängs. Det i form av minskade kostnader för personal, hyra och städ. Verksamheten ska avvecklas i samband med semesterperioden den 14 juni.

Artikeltaggar

FalköpingMariestadMariestads sjukhusSkaraborgSkaraborgs sjukhusSkövdeVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.