Hoppa till huvudinnehållet

Hon öppnar eget galleri i huset

Publicerad:
Leyla Salm öppnade sitt galleri vid sitt hem vid Lyrestad.
Leyla Salm öppnade sitt galleri vid sitt hem vid Lyrestad. Foto: Birthe Wetter

Att fylla 50 år är en sak. Att hitta en överraskning att fira dagen med en annan. Konstnären Leyla Salm gav sig själv ett galleri i present.

Hennes verk gör succé världen över.

– Men jag är inte sugen på att resa så mycket längre, säger Leyla Salm.

För tre år sedan hittade holländskan och hennes man sitt drömhem i Lagmannsboda utanför Lyrestad. Förra sommaren kom hon på idén att öppna ett eget galleri i anslutning till huset.

– Det har alltid stannat till bilar och kollat in vårt hus. Jag har gärna bjudit in dem som stannat att titta in min konst och vårt hus men jag har barn också, och det är inte så kul om det är människor i huset hela tiden, säger Leyla.

När hon denna helg öppnar sitt galleri är dock både det och bostaden öppen för alla.

Galleriet är fyllt av Leylas konstverk.
Galleriet är fyllt av Leylas konstverk. Foto: Birthe Wetter

Egen stil

Väggar, golv och tak i konstnären hem och galleri är målade. Även garderober, bord och till och med kylskåpet; ingenting är säkert för Leyla och hennes kreativitet.

– Jag har alltid gjort så, därför kunde jag snabbt känna mig hemma här.

Drömmen om en egen utställningslokal, har även med att göra hur det bruka se ut i gallerier.

– Vanligtvis är det alltid vita väggar. Jag vill att de som tittar på min konst ska känna sig hemma, och jag vill också göra det, säger Leyla och visar runt i lokalen som tidigare agerade lägenhet för gäster.

– Från början var detta faktiskt en Ica-butik.

Under helgen är besökarna även välkomna i hennes hus.
Under helgen är besökarna även välkomna i hennes hus. Foto: Birthe Wetter

Inspiration hemma

Många inredningsdetaljer i huset och konstlokalen är köpta på loppis.

– Vanligtvis brukar människor slåss om att föra först inne i en second hand-butik men jag går alltid lugnt. De saker jag plockar på mig är det ändå ingen annan som vill ha eller lägger märke till, säger Leyla glatt och tillägger att hennes hem genom den unika inredningen är hennes största inspirationskälla.

Artikeltaggar

KonstLeyla SalmLyrestad

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.