Hoppa till huvudinnehållet

Årets stipendiater – en musikalisk duo

Publicerad:
Kristin Svensson är både stipendiat och konferencier på nationaldagen.
Kristin Svensson är både stipendiat och konferencier på nationaldagen. Foto: Birthe Wetter

Folkmusikern Kristin Svensson hyllas i år särskilt för sina musikaliska insatser, kultursamordnaren beskriver henne som en otrolig kraft som förstärker kommunens kreativitet.

Årets ungdomskulturstipendium går till trumpetaren Lukas Eckerrot.

Flaggan vajar på flera platser

Samma år som Sveriges nationaldag utnämndes till helgdag, 1983, delades det första kulturstipendiet ut i Mariestad. I år är det folkmusikern Kristin Svensson som tar emot det.

– Min mentor Sven Ingvar Heij är gammal kulturstipendiat också, så det betyder jättemycket för mig att jag nu får denna utmärkelse jag med, säger Kristin som även ska vara konferencier på årets nationaldagsfirande på Residenset.

Glad över återvändare

Kristin började spela fiol som femåring och har sedan dess aldrig lagt felan på hyllan. Sommaren är uppbokad med flertalet konserter i närområdet och på andra håll i landet.

– Kristin har visat upp sig så mycket att politikerna tyckte att hon bara måste få stipendiet, säger kultursamordnaren Martin Hermansson.

Under våren har hon dessutom varit aktiv med skapande förskola i kommunen.

– Hon förtjänar det verkligen, och det är jättekul att hon är återvändare som efter tiden i Göteborg nu kommit tillbaka till sin hemort, säger Martin Hermansson och fortsätter:

– Kristin är en otrolig kraft som förstärker kommunens kreativitet.

Fanfar för ungdomskulturstipendiaten Lukas Eckerrot.
Fanfar för ungdomskulturstipendiaten Lukas Eckerrot. Foto: Jan Fleischmann

Ungdom prisas

Årets ungdomskulturstipendium hade det kommit in ett anonymt medborgarförslag om.

– Lukas Eckerrot har en dröm om att bli professionell musiker, han är en stor begåvning och vi vill gärna ge honom en push i rätt riktning, säger Martin Hermansson.

Sedan hösten 2017 studerar Torsöbördige Lukas vid Sibelius-Akademin i Helsingfors med trumpet som huvudinstrument.

– Jag har utvecklats extremt mycket sedan jag började studera här och känner mig ganska i toppform, säger Lukas som inte kan närvara vid ceremonin i Mariestad då den sammanfaller med terminslutet.

Just nu är det mest klassisk musik som gäller för honom, men på fritiden får han utlopp för andra genrer. Till hösten kommer han att vikariera som trumpetlärare på en svenskspråkig musikskola i Helsingfors vid sidan av fortsatta studier.

– Det känns riktigt roligt att jag får stipendiet i år. Jag har alltid spelat vid nationaldagsfirandet, stått på andra sidan och sett när andra fått det. Att jag själv får det nu känns som att cirkeln sluts, säger Lukas.

Artikeltaggar

MariestadNationaldagenNyheterStipendier

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.