Hoppa till huvudinnehållet

Flaggan vajar på flera platser

Publicerad:
I Lyrestad arrangeras ett av de fyra nationaldagsfiranden i kommunen.
I Lyrestad arrangeras ett av de fyra nationaldagsfiranden i kommunen. Foto: Charlotte Ferneman

Sedan 1983 har den 6 juni statusen som Sveriges nationaldag. I Mariestads kommun firas helgdagen på fyra olika ställen, varav ett för 20:e året i rad på samma plats.

För sjätte gången firas Sveriges nationaldag på Marieholmsön. Dagen börjar med starten för Oxtrampen.

Vid sidan av de traditionella inslagen såsom utdelningen av stipendier och medborgarskapsceremonin, blir det en hel del underhållning av olika slag: Betty Fjellman håller i täljverkstad för barn, Bifonden arrangerar sockerdricksmetning och Dansstationen uppträder. Dessutom medverkar Mariestads musikskola med både juniorblåset och blåsorkestern.

Konferencier för årets firande är Kristin Svensson och årets talare är Lotta Hjoberg.

Årets stipendiater – en musikalisk duo

Efter ceremonin fortsätter dagen med att Anita Kjellström, ordförande i Skaraborgs hemslöjdsförening, inviger sommarens utställning i Stallet på Vadsbo museum. Därefter blir det mer musikunderhållning.

På nationaldagen firas även motorhistoriska dagen på Karlsholme, i år är temat svenska fordon.

– På kvällen kommer Mockingbird Hillbillies framträda, säger Tomas Sundler från Mariestads fordonshistoriska sällskap

Torsö

På eftermiddagen bjuder Torsö hembygdsförening in till nationaldagsfirande på hembygdsgården i Sandbäcken. Gäst dagen till ära är radiomannen Claes Astin. Kaffeservering med hembakade tårtor utlovas.

Stora Ek

Senare på dagen arrangeras ett firande vid Stora Ek. I år är det 20-årsjubileum. Planen är att nationaldagsfirandet traditionsenligt ska ske utomhus, på borggården, men i händelse av regn flyttas det in i Eks kyrka.

För den musikaliska inramningen står den förstärkta och festklädda Nu-kören som sjunger under ledning av Agneta Ström. Övriga medverkande är Anders och Madelene Ramberg som sjunger och spelar gitarr, Maisan Gustafsson på fiol och sång samt trumpetare Pelle Leijon.

– Innan programmet startar bjuds det på samlingsmusik av de medverkande, meddelar Agneta Ström.

Talaren hålls hemlig men konferencieren för kvällen är Gun Biström.

Lyrestad

Det tredje blå-gula firandet i Mariestads kommun ordnas vid Hamnmagasinet i Lyrestad. På eftermiddagen börjar firandet med Mariestads blåsorkester med drillflickor och Mariestads gospelkör.

– Kören kom i fjol när blåsorkestern deltog vid nationaldagsfirandet i Stockholm, deras medverkan var så lyckad så de är med i år också, säger ordföranden för Lyrestads samhällsförening Jan Bengtsson.

Det är även han som kommer att vara konferencier för firandet vid Göta kanal. Årets talare är Charlotta Helge.

En högtidlig programpunkt är utdelningen av utmärkelsen årets Lyrestadsbo, som i år tilldelas Olle Karlsson.

Vid regn kommer firandet ske i kyrkan.

Artikeltaggar

LyrestadMariestadMariestads kommunNationaldagenNyheterTorsöVadsbo Museum

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.