Vänerns pärla är ett riktigt badparadis

Nyheter
PUBLICERAD:
Ekudden är en av stans mest populära bad.
Foto: Charlotte Ferneman
Medelhavet – släng dig i väggen! När det kommer till bad och natur är det få platser som slår Mariestad på fingrarna.
Förundras över det kristallklara vattnet på fantastiska Rövarsand i naturreservatet Brommö, eller njut av ett svalkande dopp på Sandviken efter en golfrunda inne i Mariestads tätort.

Det är lätt att bli hemmablind; men när det kommer till Vänerns Pärla – Sjöstaden Mariestad och dess badmöjligheter är superlativen givna. I en stad med knappt 25 000 invånare brottas stora anlagda badstränder med massor av undangömda pärlor om uppmärksamheten.

Centralt

Inne i tätorten är det främst Sandviken, Ekudden och Snapen som gäller om du är sugen på att doppa fötter och lekamen i det blå. Om du gillar att rusa ner i vattnet med kompisar och familj har du med fördel hyfsad kondition om valet faller på Sandviken, eftersom långgrunt bara är förnamnet. På Ekudden finns en mastodontbrygga som lockar till dyk och kanske en och annan kanonkula. Snapen är inte sällan småbarnsfamiljernas favorit med en blandning av sand och grässtrand. Här finns också omklädningsrum, toaletter, bord och bänkar.

Snapen är en plats för såväl liten som stor.
Foto: Jan Fleischmann

För den lite mer modiga, eller möjligen ungdomliga går det att ta sig en simtur i hamnområdet, vid vissa bryggpartier, i centrala Mariestad. Minigolf, beachvolleyboll, utegym, padeltennis, båthamn, kaféer och restauranger gör att området sjuder av liv under sommaren. Det är dessutom bara ett stenkast till Gamla stan och centrum.

Vacker natur

Du lär heller inte bli besviken om du vidgar dina vyer bort från stadskärnan. Välj och vraka bland godbitarna nedan (för den som gillar att utforska finns gott om mindre och mer undangömda pärlor). Ett säkert kort för ett riktigt äventyr är naturreservatet Brommö i Vänerskärgården. Hit tar du dig endast med båt eller färjan utanför Laxhall på Torsö. Väl på plats hyr du cykel och trampar iväg för en oförglömlig upplevelse med natur, klippdyk och stränder som vanligtvis ses i fjärran länder.

Skagern erbjuder möjligheter till härliga dopp i det blå.
Foto: Charlotte Ferneman
Sandvik på Torsö är en av flera pärlor på ön.
Foto: Charlotte Ferneman

Ett överflöd av badplatser

Vänern

Sandviken: Åk mot golfbanan i Mariestad och fortsätt ett par hundra

meter till större parkering. Bred, långgrund sandstrand omgiven av tallskog.

Ekuddens strandbad:

Ligger i anslutning till Ekuddens camping i Mariestad. Sandstrand, gräsytor och

brygga. Sandbotten. Kiosk.

Snapen: Åk Strandvägen norrut. Finns även cykelväg. Bred och långgrund sandstrand med brygga.

Stora gräsytor, lek- och grillplats. Bastu, servering och kiosk. Friluftsområde med motionsspår.

Askeviksbadet: Nära campingen vid väg 26 mellan Sjötorp och Otterbäcken. Stor sandstrand med gräsytor. Sandbotten med småsten. Kiosk och servering.

Moviken: Undangömd idyll längs ”gamla 26:an” nedanför den nya vägen mellan Sjötorp och Askeviksbadet. Parkera längs vägen i närheten av bommen, sen skogspromenad till två fina långgrunda sandstränder.

Barfoten, Otterbäcken: Vägskylt ”Otterbäcken” från väg 26, sedan första vänster (söderifrån). Sandstrand i anslutning till camping. Stora gräsytor och bryggor. Kiosk.

Gamla badet i Sjötorp: Följ Sjöfallsvägen tills den tar slut. Liten sandstrand i skogskanten. Sandbotten, delvis vassbevuxen.

Jutteviken, Årnäs: Badplatsskylt vid vägen mellan Björsäter och Årnäs väste om Mariestad. Sandstrand och gräsytor i anslutning till säsongscamping.

Sjötorps badplats: Följ Sjöfallsvägen från Sjötorps livs, sväng vänster vid båtklubbens område. Sandstrand med sandbotten, bryggor och gräsytor.

Skräddaretorp, Torsö: Vägskylt ”Skräddaretorp 1” på väg mot Dillö. Ligger i anslutning till liten campingplats. Mindre sandstrand, delvis igenvuxen. Gräsytor i lövskog.

Sundsören: Kör mot Torsö, parkering strax före brofästet på fastlandssidan. Långgrund sandstrand och gräsytor i anslutning till camping. Gångavstånd till restaurang.

Hattarevik, Torsö: Ligger på Torsös västra sida; vägskylt ”Hattarevik 3” på väg till Brommösund. Bad med klippor och sandstrand samt gräsytor under lövoch tallskog.

Sandvik, Torsö: Ligger på öns norra sida. Vägskylt ”Fågelö kap 1” på väg mot Brommösund. Bred långgrund sandstrand med sandbotten.

Brommö (Vänern)

Om du inte har tillgång till båt tar du dig till naturreservatet Brommö i Vänerskärgården genom att ta den klassiska färjan från Laxhalls hamn på Torsö över Brommösund. Under semesterperioden går färjan flera turer om dagen och väl i land på Brommö finns det cykeluthyrning, vilket kan vara att föreda då det går att trampa runt hela ön. Fina möjligheter att slå upp ett tält och tillbringa ett dygn eller två på ön.

Det finns fyra större badstränder på Brommö med stränder som påminner om Medelhavet och kristallklart vatten.

Rövarsand

Sandvik

Rukehamn

Store vite sand

Korssjön

Korssjöns badplats: Enliten badsjö intill vägg 200 mellan Hova och Töreboda.Liten grässtrand med sand alldeles invid sjön. Brygga.

Narven

Narvens badplats: Liten sjö i Tivedskanten utanför Gårdsjö. Brygga, sandbotten och stora gräsytor.

Skagern

Skagersviks badplats: Skylt vid Skagersviksvägen. Sandbotten, bryggor och hopptorn vid stor gräsmatta.

Otterberget: Vägskylt ”Otterberg/Hummletorp” från E20 vid Bahult norr om Hova. Stor bred sandstrand med gräsyta. Fin, långgrund sandbotten.

Viken

Skarvens badplats: Vägskylt ”Björstorp”. Badlängs väg 202 vid Sätra, väster om Töreboda. Därefter första vägen till höger. Gångstig från parkering. Sandstrand med brygga. Gräsytor nära skogen.

Åsens badplats: Vägskylt ”Åsen” strax söder om Halna lanthandel, sydväst om Töreboda. Barnvänlig sand- och grässtrand.

Ymsen

Ymsenbadet: Mindre badplats med vassruggar, vid väg 202 mellan Töreboda och Mariestad.

Bassänger

Ekudden, Mariestad: 50-meters tempererad bassäng samt barn- och plaskpool. Stora gräsytor runt omkring. Tillgång till wc och dusch samt kiosk.

Gästhamnen, Töreboda: Tempererad bassäng samt plaskdamm för de minsta, i anslutning til campingplats och Göta kanal. Tillgång till wc, dusch, kiosk och servering.

Hundbad

Hundar är tillåtna vid stranden bortanför Sandvikens badplats. Tydligt utmärkt på kartan vid parkeringen, efter Mariestads golfbana.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.