Hoppa till huvudinnehållet

Konst(närer) är redo att möta sommaren

Publicerad:
Akvarellgruppen Onsdag kommer att ställa ut på Stadsbiblioteket.
Akvarellgruppen Onsdag kommer att ställa ut på Stadsbiblioteket. Foto: Birthe Wetter

Temperaturen stiger och arbetstempot går ner. Men pulsen på Mariestads konstliv är lika stadigt som vanligt. Både lokala konstnärer och gästutställare, amatörer såsom professionella, är redo att möta sommaren.

I Mariestad med omnejd finns det många gallerier och utställningslokaler, men även ställen som framför allt denna tid på året öppnar upp sina portar för konst. Dessutom är det flera lokala konstnärer som håller öppet sina ateljéer med kombinerade showrooms, två av dem är Birgit Backman och Leyla Salm.

Den förstnämnda flyttade i början av året sin ateljé till hjärtat av gamla stan. Hon kommer att hålla öppet tisdagar, onsdagar och lördagar under sommaren.

– Jag är en arbetande konstnär, så jag kan vara på plats även andra tider, då är öppet-flaggan ute och jag grejar inne, säger Birgit Backman.

Grafikerns utställning är likt henne mycket levande och konstverken på väggen kommer att bytas ut med jämna mellanrum.

Den holländska konstnären Leyla Salm, som sedan flera år är bosatt i Lyrestad, öppnade nyligen ett eget galleri i sitt hem.

– Även innan dess stannade många turister till utanför mitt hus och tog sig en titt. Alla är välkomna, säger konstnären.

Konstnären Leyla Salm har eget galleri.
Konstnären Leyla Salm har eget galleri. Foto: Charlotte Ferneman

Biblioteket

Åtta hobbykonstnärer utgör akvarellgruppen Onsdag som ställer ut sin konst på Stadsbiblioteket i Mariestad. De har målat i flera månader för att kunna visa en så stor bredd av sitt skapande som möjligt.

– Vi ses i ABFs lokaler varje onsdag, det är så namnet kommer sig, säger Bo Vallin.

Utställningen går inte under något uttalat tema. Det är de medverkandes egna idéer och tankar som styr motiven.

– Då är man mycket friare i sitt sätt att måla, säger Bo som i sin egen konst inspireras av miljöer med gränder och gator, såsom gamla stan i Stockholm.

Majken Kruse kommer bland annat visa några akvarellcollage, tekniken har hon lärt sig av Anngret Svensson som även ingår i konstgruppen.

– Man klipper ut delar ur några målningar och fogar dem sedan samman med andra, förklarar Majken.

Mer stilleben och fokus på natur och ljus blir det i Kerstin Leanders tavlor. Kjell Anderssons akvareller utmärks av närheten till havet och vattnet. Vidare ingår även Birgitta Frisk i konstgruppen.

Gutenberghuset

På Hamngatan ligger Gutenberghuset som sedan länge huserar konstutställningar. Denna sommar är det först asiatisk konst som gästar, mellan den 8 och 18 juli. Denna internationella utställning med namnet The Art of Zhen Shan Ren, eller på svenska Sanningens, Godhetens och Tålamodets konst, har sedan 2003 turnerat i fler än 50 länder och 900 städer världen över. Den består av oljemålningar och kinesiska tuschmålningar skapade av en grupp konstnärer som delar en vision. De har en önskan om att genom sina konstverk berätta vad människor i Kina har fått uppleva på grund av sin tro och hur de har fått utstå något som av en känd människorättsadvokat kallats en "fruktansvärd from av folkmord".

Mera Gutenberghuset

Senare på sommaren, närmare bestämt i början på augusti, är det en kvinnlig trio som gästar Gutenberghuset.

– Jag bor utanför Skara men är medlem i Mariestads konstförening. Tidigare i år var jag med och ställde ut på Bomässan, vi var några stycken som tyckte att det skulle bli kul att ställa ut mer och nu gör vi det, säger Marita Piela.

Hon målar mycket hästar och natur, främst i akvarell och akryl. Trion blir komplett genom Mariestadsborna Annie Jonzon och Aulikki Ravelin. Den sistnämnda kommer att ställa ut skulpturer i blandade tekniker.

Bokhandeln

Varje månad har Karströms bokhandel en ny konstnär. I juni är det Laila Svedlund och Anita Paleman som visar sina verk. Juli månad har Doris Andersson sin utställning och i augusti är det Linda Elsie Sawaneh som visar sina tavlor.

Levande konst

Under förra året pågick projektet “Off season art gardening” i Mariestad. Syftet var att skapa konst i kommunens gemensamma utemiljö. Formgivningen av de tre verken, “Umbel” i Universitetsparken, "Shelter" vid Bäcken och "Save the nature" längst ut på piren i hamnområdet stod professionella konstnärer för.

Ett av de tre "Off season art gardening"-konstverken som finns i Mariestad.
Ett av de tre "Off season art gardening"-konstverken som finns i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

Aulikki RavelinBirgit BackmanKonstLeyla SalmMariestadSommar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.