Skaraborg är ett eldorado för motorvännerna

Motor
PUBLICERAD:
Skaraborg har många motorentusiaster som gärna visar upp sina fordon.
Foto: Freddy Berg
Vill du se på riktiga motorrariteter och ögongodis?
Då gäller det att passa på att göra ett besök på någon av fordonsträffar i Mariestad eller idylliska Hajstorp vid Göta kanal.
– Vi tror på en kanonsäsong, säger Tomas Sundler i Mariestad.

Fordonsträffarna på onsdagar vid Café Holmen i Mariestad – som arrangeras för femte gången – har varje gång ett tema. Men det brukar vara opretentiöst och massor av fordon som rullar in till Karlsholme.

Besökarna samlas för att snacka, fika och titta på vad som har rullat in på gräset. Rekordet är 250 fordon på en onsdagskväll.

Ingvar Dahlberg har många fina fordon. Här i hans MG TA 1938.
Foto: Freddy Berg

Totalt blir det tio fordonsträffar i Mariestad under 2019 med start den 1 maj. Alla är välkomna och allt handlar om motorkärlek.

Besökare

Arrangör är Mariestads fordonshistoriska sällskap och självklart ligger det ett stort ideellt arbete bakom tillställningarna.

– Förra sommaren var helt fantastisk med massor av besökare, trots värmen, säger Lennart Robertsson.

Torsdagen den 6 juni, som är Sveriges nationaldag och Motorhistoriska dagen, blir det träff på "holmen". Temat denna dag är "Svenska fordon".

Göta kanal

Ett annat populärt utflyktsmål är onsdagsträffarna i Hajstorp.

– Hajstorp är unik på många sätt och självklart åker många härifrån dit. Vi tycker att träffarna i Hajstorp och Mariestad kompletterar varandra perfekt, påpekar Tomas Sundler.

Motorträffarna i Hajstorp lockar många till kanalidyllen.
Foto: Per Warvlin

Till Hajstorp brukar det strömma till fordon (veteranbilar, mopeder och motorcyklar) som ställer upp sig på grönytorna kring kanalen. Där går det att fika vid mysiga Slusscaféet.

Stort evenemang

I slutet av sommaren finns det ett riktigt stort evenemang. Det handlar om Speedartdesign 7-8 september. Det är ett unikt arrangemang på land, vatten och i luften som lockar mycket folk till Mariestads centrum.

– Vi vill koppla intresset för motorsport till måleri, grafik, konsthantverk, foto, litteratur, design och modellbygge, säger evenemangsgeneralen Claes Pettersson.

Tema fordonsträffar Café Holmen

1/5 A-/Epatraktor, 15/5 Harley Davidson, 6/6 Svenska fordon (Motorhistoriska dagen), 19/6 Corvette, 3/7 Sportvagnar, 7/7 Skaraborgs motorveteraner, 7/8 MC och moped, 21/8 Mustang, 4/9 Engelska fordon (bakluckeloppis), 18/9 30- och 40-talsfordon.

Fordonsträffar vid Hajstorps Café 2019

29/5, 12/6, 26/6, 10/7, 31/7 och 14/8

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.