Dna-spår säkrat på Helena Anderssons sandaler

Nyheter
PUBLICERAD:
Den 14 juni är det 27 år sedan Helena Andersson försvann, ett försvinnande som engagerade många Mariestadsbor och som gör det än idag.
27 år efter Helena Anderssons försvinnande har dna-spår säkrats på hennes sandaler.
– Det är spår från en kvinna och två eller tre män, säger Lars Johansson, tidigare chef för enheten grova brott i Skaraborg.

På fredag har det gått 27 år sedan den då 22-åriga Helena Andersson försvann efter en utekväll på Stadshotellet i Mariestad. Dagen därpå hittades hennes sandaler och två silverringar nära föräldrahemmet.

Den ena ringen försvann tidigt i polisens arbete, men förra sommaren lämnades sandalerna och en ring till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för undersökning.

Nu står det klart att tre dna-strukturer har hittats på skorna, ingen på ringen.

– Det handlar om saliv, från en kvinna och två eller tre män. Men vi har inga identiteter ännu, säger Lars Johansson.

Ingen match med misstänkt

Även om identiteterna på dna-fynden inte är fastställda, så är det klart att den man som är skäligen misstänkt, inte matchar dna:t på skorna. Personen, som omnämnts som “mannen i pilotglasögonen” av P4 Skaraborg, är dock fortfarande misstänkt.

– Han är ju misstänkt av andra anledningar. Däremot kan misstankegraden inte kvarstå hur länge som helst. Men skulle den tas bort, så är han fortfarande intressant för utredningen, säger Lars Johansson.

Topsas

För att komma vidare med dna-fynden pågår nu en sökning i spårregistret. Skulle det inte ge napp finns det fler sätt att gå vidare.

Kan det bli aktuellt att topsa andra personer som tidigare varit aktuella i utredningen?

– Det kan bli så. Det finns också möjligheter genom familjesökning i dna-registret, det kan vara en stor hjälp när det gäller att ringa in rätt person.

Det var genom familjesökning som Billdalsvåldtäkten kunde klaras upp efter 24 år tidigare i vår.

Efter en utekväll på Stadt och 27 års väntan, kan dna:t på Helenas skor, tillhöra personer som inte alls har med Helenas försvinnande att göra.

– Därför ska man vara lite försiktig innan vi vet något mer om identiteterna. Nu väntar vi på skriftligt svar från NFC innan vi går vidare, säger Lars Johansson.

Det har diskuterats om Kalla fall ska ta över, är det något som kan bli aktuellt?

– Först ska vi köra det här spåret och se var vi landar. Sedan blir det säkert aktuellt med Kalla-fall.