Hållbart längs kanalen

Nyheter
PUBLICERAD:
Tåtorps vandrarhem arbetar energisnålt.
Foto: Malin Bring
En klimatsmart semester lockar kanske mer än någonsin. Utmed cykelvägen längs Göta kanal finns flera hållbara turistföretag med fokus på miljö och människor.

Vid kanalen i Hajstorp ligger Slusscaféet. I den gamla brovaktarstugan precis bredvid slussen säljs bakverk gjorda på ekologiska och fairtrademärkta varor.

– Jämfört med för tio år sedan är det mycket enklare att hitta ekologiska råvaror nu och vårt utbud blir större, säger Marianne Ljungström som äger caféet.

Drygt fyra kilometer bort ligger Töreboda. Inte långt från gästhamnen driver Adrian Gustafson och David Skagerstam Café Visthuset. Byggnaden rustades upp för snart tio år sedan och inrymmer i dag både, café, cykeluthyrning och turistbyrå.

Caféet använder ekologiska och helst närproducerade varor. Adrian Gustafson upplever att folk är mer medvetna om hållbarhetsfrågor nu än för bara några år sedan. När de startade upp verksamheten fick de vid flera tillfällen åka runt och berätta om sitt arbete med fairtrade och ekologiskt, men i dag känner de allra flesta till begreppen.

– Lokalproducerat ger ofta lite annorlunda produkter med roligare smaker, eftersom det inte är producerat i stora mängder. Vi bakar bröd och kakor på mjöl från lokala kvarnar. Det är ett gammaldags sädesslag som gör att det smakar mer, säger Adrian.

Giftfritt hos Kerstin

Ett par hundra meter från caféet ligger butiken Bra saker som bland annat säljer miljö- och människovänliga barnkläder, leksaker och hudvårdsprodukter.

– Jag har alltid gillat naturen och aldrig förstått mig på att vi ska hälla ut massa gifter överallt, säger ägaren Kerstin Enoksson som även säljer sina egengjorda tvålar.

Kerstin Enoksson säljer giftfria barnkläder i Töreboda.
Foto: Malin Bring

Under turistsäsongen brukar många cyklister titta in i butiken.

– Cykelbanan går här utanför så många kommer in med hjälmen i handen. Det är trevligt!

En annan Törebodabutik med hållbart fokus är Formcraft, som öppnade i november. Där säljer bland annat designern Josefin Olsson produkter av bambu som skapats av en minoritetsbefolkning i Vietnam.

Ekoboende i Tåtorp

I Tåtorp, där den Västgötska delen av Göta kanal tar slut, driver Margareta och Jonas Fällström café och vandrarhem. I sommar firar de 20 år med ekologisk och miljövänlig verksamhet.

– Våra byggnader är eko-byggda och innehåller ingen plast. Det är byggt av naturliga material och isolerat med ekofibrer, säger Jonas.

Eftersom paret själva äter ekologisk mat var det naturligt att även frukosten på vandrarhemmet skulle vara snäll mot miljö och människor.

– Folk är beredda att betala, det är ingen som ifrågasätter det. Vi köper kött från det lilla charkuteriet i Lugnås, så det är närproducerat, och i övrigt köper vi ekologiskt.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.