Kackel med Pettson och Findus

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Sofia Carlsson är regissör för Pettson och Findus-äventyret som blir sommarmusikal.
Mariestads musikteaters sommarmusikal är ett givet inslag i sjöstaden. I år är det Pettson och Findus och deras Kackel i grönsakslandet som utgör utomhusföreställningen.

De flesta känner till barnboksserien skapad av Sven Nordqvist. Gubben Pettson och hans katt Findus innehar huvudrollerna. En av dem som läste om deras äventyr är Sofia Carlsson från Mariestad. Hon är för andra året i rad regissör för musikteaterns sommarföreställning.

– Jag pratade med min pappa om förslag till manuset, han sa åt mig att kolla bokhyllan. Där hittade jag många Pettson och Findus-böcker som jag gärna läste som barn, säger Sofia som i fjol höll i pennan när Mariestads musikteater satte upp "Spik och panik, Sune!".

Ute i det gröna

Årets huvudaktörer är inte bara omtyckta litterära verk och har även tidigare spelats som teater och musikal.

– Det finns ett helt album med just Kackel i grönsakslandet inspelat och klart på Spotify. Det är Bröderna Slut som har gjort musiken, säger Sofia.

Mariestadsversionen kommer att spelas bakom Residenset på ön i Tidan.

– Vi kommer nog att använda oss av en sandlåda för att illustrera grönsakslandet, säger Sofia.

Fram till slutet på april var det möjligt för unga musikalintresserade att skicka in sin ansökan att vara med i musikalen. Månaden efter skedde uttagningarna och i mitten på juni börjar manusläsningen. Premiären är den 5 juli.

– Just nu räknar vi med att det blir åtta föreställningar på fem dagar, säger regissören.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.