• idag
  16 juli
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  20 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

66 års industrihistoria

Nyheter
PUBLICERAD:
Som mest hade Electrolux i Mariestad 1 519 anställda. År 2017 stängde fabriken för gott. På Vadsbo museum visas i sommar en utställning för att berätta om fabrikens 66 levnadsår.
Foto: Charlotte Ferneman
Den 25 april 2017 tillverkades det sista kylskåpet vid Electrolux fabrik i Mariestad. På Vadsbo museum sammanfattas nu 66 års verksamhet.
– Det är nutidshistoria. Alla har en relation till de här kylskåpen, säger Ola Bertilsson, tidigare IF metallordförande vid Electrolux.

Bilder, citat och kylskåp från flera decennier är byggstenarna i utställningen “Sista skiftet” på Vadsbo museum. Ett av de första citaten som möter besökarna är: “Jag slutade skolan på fredagen och började här på måndagen. Sedan dess har jag jobbat här.” Det uttalandet kan många Mariestadsbor skriva under på.

År 1988 nåddes toppen med 1 519 anställda vid Mariestadsfabriken. Strax efter millennieskiftet tillverkades 2 700 skåp om dagen. Men några år senare, år 2005, varslades 250 personer. Antalet anställda minskade stadigt efter det och den 25 juni 2015 kom det definitiva beskedet: Electrolux stänger fabriken efter första kvartalet 2017 och flyttar produktionen till Ungern.

Stor brand

Ola Bertilsson, tidigare IF metallordförande vid fabriken, berättar om storhetstiden då fabriken växte så snabbt att det blev brist på arbetskraft.

– Jag var med på den tiden när man fick akta sig för att gå förbi utanför Electrolux, man kanske kunde bli indragen för att börja jobba. Och när jag gick i nian pratade lärarna om att man skulle läsa ordentligt så att man slapp hamna där.

Utställningen beskriver framför allt de anställdas upplevelser av fabrikens 66 levnadsår. Genom intervjuer och fotografier får besökarna ta del av allt från fantastisk sammanhållning till stora varsel.

– Jag uppskattar att man har tagit tillvara på det innan det är borta, säger Ola Bertilsson.

Mariestadsfabriken exporterade kylskåp till hela världen.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist

Sveriges dittills största industribrand genom tiderna visas också i utställningen. Den 25 april år 1975 stod fabriken i lågor. Brandstyrkor från Skövde, Töreboda, Lidköping och Götene kallades in för att släcka de övertända byggnaderna. Tusentals Mariestadsbor följde brandmännens arbete från andra sidan gatan.

Tidigare metallordföranden beskriver arbetsplatsen som “en spegel av både världspolitiken och av Sverige”:

– När Idi Amin utvisade indier från Uganda fick vi många indier som kollegor. När det blev krig i Iran och Irak kom de hit. Och under kriget i Bosnien kom bosnierna, säger han och nämner även alla finländare som kom till Mariestad för att arbeta.

Slöjd för barnen

Under sommaren anordnar Vadsbo museum aktiviteter för barn, bland annat kan den som vill få testa på att slöjda.

Förutom utställningen om Electrolux kommer studenter från Göteborgs universitet att ha en mindre utställning om hantverkets betydelse i dåtid och nutid. Med hjälp av ull och textila redskap från museets samlingar vill de fokusera på hållbarhetsfrågan.

Betty Fjellman (i mitten) kommer att hålla i slöjdaktiviteter för barn.
Foto: Birthe Wetter
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.