Lokal brygd vid vattenbryn

Mat & dryck
PUBLICERAD:
P-G Larsson visar hur ölen ska hällas upp för bästa smak. I bakgrunden syns det som i sommar kommer att fungera som serveringslokal för slutna sällskap.
Foto: Michael Gustafsson
P-G Larsson fick upp ögonen för hemmabryggeri på 1980-talet. I dag brygger och säljer han sina öler till systembolag och lokala krögare. Under sommaren kommer han för första gången att kunna bjuda in slutna sällskap till ölprovning.

När vi stiger ur bilen hos Per-Göran, P-G, Larsson för att få en rundtur på Torsöl mikrobryggeri befinner vi oss paradoxalt nog inte på Torsö.

– Man ser i alla fall till Torsö, säger han och pekar skrattandes på landmassan cirka 800 meter bort, på andra sidan vattnet som skiljer Torsö från fastlandet.

Förutom att ön har namngett P-G:s ölmärke pryder dess historia även etiketterna på bryggeriets tre standardöler. P-G sålde sin första öl till restaurangen Laxhall på Torsö. Platsen uttalas dock Loxhall vilket tros betyda Lokes Häll, därav fick den första ölen namnet Loke.

Smalt utbud

För tio år sedan flyttade P-G och hans fru till huset på Segolstorp, och i och med nya lokalytor fick P-G möjlighet att utveckla verksamheten. Då hade han sedan tidigt 1980-tal experimenterat med ölbryggeri på hobbynivå och producerade cirka 100 liter öl per år. I dag säljer han uppemot 6 000 liter.

– Om du gick in på Systembolaget på den tiden fanns det kanske fem ölsorter att välja på. Det var en väldigt liten marknad. Idén till mikrobryggeriet väcktes någon gång där på 1980-talet.

Till en början bryggde P-G småskaligt. Han använde sig av en 15-liters kastrull och jäste ölet på golvet inne på toaletten. I dag har han ett eget rum med bryggeriutrustning.

Enligt Larsson kan de senaste årens explosionsartade mikrobryggeritrend delvis förklaras som ett uttryck för ett allt för homogent utbud.

– De stora bryggerierna blir allt större genom att köpa upp alla mindre bryggerier. Det hände till exempel här i Mariestad när Spendrups köpte upp bryggeriet. Smaken blev till slut väldigt enkelriktad.

Nära till inspiration

Från bryggerilokalen traskar vi ner mot vattnet. Till höger om oss skymtar humleodlingen och bakom oss har vi lämnat biodlingen. Inspirationen till smaksättningen på ölen finner P-G på sina egna marker: den egenproducerade honungen, enkvistar, ringblommor och givetvis humlen. Vid vattenbrynet ligger en mörkbrunfärgad trästuga med altan och tillhörande brygga. Det är skådeplatsen för sommarens nyhet: Torsöl mikrobryggeri har fått tillstånd att servera alkohol till slutna sällskap.

"Som att kasta bort pengar“

Själv njuter Larsson som bäst av en öl i handen under matlagning och helst av allt ska det vara fatöl. På det sättet kan man nämligen reglera skumkronan lättare. Han demonstrerar den optimala tappningen från flaska till ölglas: Häll i tiltande glas tills det är fyllt till ungefär en tredjedel, räta sedan upp glaset och fortsätt att hälla rakt ner.

– Att dricka direkt ur flaskan är som att kasta bort pengarna, du får inte den rätta smaken.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.