Mariestadsölets historia

Mat & dryck
PUBLICERAD:
Trots att Mariestad pryder loggan på Sveriges mest sålda öl finns varken bryggeriet eller produktionen kvar i staden. MT har tillsammans med Linda Svensson, museichef på Vadsbo museum, rett ut turerna kring bryggeriet.

1848

Det var en snusfabrikör vid namn Fredrik Rosenlind som den 6 mars 1848 grundade Mariestads bayerska bryggeri. 18 år senare bildades Mariestads bryggeri AB, det vi i dag tänker på som Mariestads bryggeri.

Redan på slutet av 1800-talet visade sig bryggeriet vara en av de större spelarna på ölmarknaden i Sverige.

– År 1890 fanns det 554 bryggerier i Sverige. Av dessa hade 32 ett tillverkningsvärde på över 100 000 kronor. Ute på landsorten fanns det endast nio som kom upp i den produktionen och Mariestad var ett av dem, säger museichef Linda Svensson.

1957

Staten reglerade alkoholförsäljningen och i likhet med i dag fick man inte servera öl utan att kunna erbjuda något typ av mat.

– Det gjorde att många bryggerier startade egna ölstugor. Fram till 1954 kunde man bara köpa starköl på apotek, men efter det fick bryggerierna mer spelrum.

Tre år senare lanserades varumärket Old ox med fem ölsorter: Old ox export beer, Old ox continental beer, Old ox pilsner beer, Västgöta lager beer och Västgöta ettan.

Under 1950-talet fram till mitten av 1960-talet ökade produktionen från en halv miljon sålda flaskor till 15 miljoner och uppskattningsvis arbetade runt 50 personer på bryggeriet. Ölen såldes och distribuerades till hela Mellansverige via Mariestad och lagrades i bland annat Töreboda.

1972

I slutet av 1960-talet köpte Grängesbergs bryggeri Mariestads bryggeri och de blev sedan i sin tur uppköpta av Spendrups. År 1972 lades produktionen ner och verksamheten flyttade till Grängesberg i Dalarna. Den sista bryggningen skedde den 4 september 1972 och den sista ölen tappades den 23 oktober samma år.

– När de stängde slängdes det ut en massa flaskor och backar i ån som folk stod och metade upp.

Därefter revs byggnaden och på platsen uppfördes senare seniorboendet Humlet som står där i dag. Mariestadsölen som nu produceras i Spendrups regi har ingenting med staden Mariestad att göra, förutom varumärket som pryder etiketten.

– Folk som var med på den gamla goda tiden säger att det inte smakar likadant som det gjorde då.

1993

I mitten av 1990-talet lanserade Spendrups dåvarande bryggmästare Helmut Hiltmann Mariestads i den form vi känner ölen i dag. Sedan 2006 är det Richard Bengtsson som är chefsbryggmästare i bolaget.

– Man brukar prata om ett varumärkes DNA – vad det är som kännetecknar olika varumärken och Mariestads har någonting speciellt, säger Bengtsson.

– Mariestads har betytt jättemycket för Spendrups och har bidragit med en fantastiskt tillväxt i volym och pengar under många år.

Receptet förnyas kontinuerligt, men det finns ingredienser som består över tid: pilsnermalt, munchenermalt och tysk humle är samma typ av råvaror som när bryggeriet fanns.

2019

Enligt Linda Svensson finns det fortfarande ett stort intresse för bryggeriets historia.

– För varje år som går kommer fler och fler till Mariestad för att titta på bryggeriet. Tyvärr finns det ju inte kvar. Men det är roligt att vi har mikrobryggerier i stan så att det ändå tillverkas öl här. Men det är lite tråkigt att vi inte har så många spår kvar av bryggeriet.

– Det har verkligen gjort namnet Mariestad känt. På ett sätt får man väl tacka för att sammanslagningen fick namnet att växa. Frågan är om det hade överlevt om de inte hade gått in i Spendrups, säger Linda Svensson.

Bilden är tagen utanför Mariestads bryggeri år 1930 och är hämtad från Mariestads bildarkiv.

Linda Svensson, museichef, har koll på Mariestadsölets historia.

I museets samlingar finns gamla öletiketter.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.