• idag
  27 maj
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vandra mellan Sjötorp och Surö bokskog

Nyheter
PUBLICERAD:
Vandringen till Harnäs udde och vidare till Surö bokskog går utmed vattnet.
Foto: Klara Niggol
Sommaridyllen vid Vänern med första (eller sista) slussen i Göta Kanal erbjuder mer än cykelturer och båtliv. Här finns även goda vandringsmöjligheter för den som gärna semestrar till fots.

Från Sjötorp går en vandringsled till fyrområdet Harnäs och Surö bokskog. Hela vandringen är 9,6 km lång med lättvandrad terräng, markerade stigar och dessutom går största delen av vandringen utmed Vänern. Det går bra att välja startpunkt själv och därmed göra en kortare eller längre vandring.

Anpassa din vandring

Under vandringen passerar du platser som Timmerviken och Stora sandvik. Även Sandviken, en liten badvik med sandstrand, klippor och grillplatser, finns utmed vandringsleden. Fyll på energi med en fikapaus och fortsätt vidare till natursköna Surö bokskog.

Ute på Harnäs udde finns en gammal fyrvaktarbostad och två fyrar bevarade. Vill du uppleva historiens vingslag i kombination med idyllisk sommarkänsla kanske detta är platsen för dig.

En av de två fyrar som finns kvar att beskåda på Harnäs udde.
Foto: Klara Niggol

Naturreservatet Surö bokskog, söder om Sjötorp, bjuder in till en rad sommarupplevelser. Här växer bland annat blåsippa, tandrot och över 300 svamparter. Fågelskådaren kan se arter som drillsnäppa, storskrake och skogsduva. På flera ställen i reservatet syns spår efter inlandsisen i form av block och stora stenar. Här finns även badmöjligheter med sandbotten eller klippor.

Stor efterfrågan

På turistcentret i Mariestad har en positiv vandringstrend uppmärksammats med större efterfrågan på vandringsleder, med eller utan guide, och kartor. Att vandra har blivit en allt mer populär aktivitet för både besökare och lokalbefolkningen.

– Det gäller att ha ordning på kartor och leder när allt fler väljer att ge sig ut och vandra. Surö bokskog är en favoritplats som passar bra att utgå ifrån eller passera under sin vandringstur, säger Lotta Samuelsson, turistchef på Mariestads kommun.

Den gamla fyrvaktarbostaden ligger längst ut på Harnäs udde.
Foto: Klara Niggol
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.