• idag
  27 maj
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Andningshål med stillhet och fågelsång

Djur & natur
PUBLICERAD:
Dammarna ligger som stora, hemlighetsfulla vattenspeglar bland vassruggarna. En informationstavla vid ingången till naturområdet förklarar hur de hamnat här.
Foto: Malin Bring
På behändigt avstånd, strax sydväst om Töreboda, ligger en liten oas ute på slätten. Borreboda dammar är en serie vassbevuxna vattenhålor med ett rikt fågelliv.
Dammarna är ett perfekt utflyktsmål för den naturintresserade, eller för den som bara vill ta en promenad i lugn och ro.

Det är en tidig försommarmorgon vid Borreboda dammar. I fjärran hörs dämpad biltrafik, men här överröstas den nästan av de kvittrande, tjattrande och kluckande fågellätena från vassruggar och fågelholkar.

Allt som allt finns det åtta dammar, som ligger som mörka, hemlighetsfulla vattenspeglar bland vassruggarna. Alla åtta är inte tillgängliga via den lilla naturstigen som går runt området; några dammar ligger lite avskilt, för att fåglarna ska få en smula privatliv.

100 fågelarter

Vid ingången till området finns ett fågeltorn och några bord och bänkar, liksom ett par anslagstavlor med information om dammarnas historia och en lång lista över alla de fågelarter som siktats här.

– Vi har registrerat 150 olika fågelarter vid dammarna. Alla kommer inte varje år; några stannar och häckar, medan andra bara tar en liten paus här innan de drar vidare, säger ornitologen Christer Florman från Naturskyddsföreningen i Töreboda, som är vår guide den här morgonen.

– Varje år kommer en rördrom förbi och letar efter en fru som inte finns. Den satt här i tre veckor och tutade, den tycker väl att det här är en plats där den borde kunna hitta en fru.

Här och där har vackra fågelholkar i olika modeller satts upp i träden.
Foto: Malin Bring

Skyddad miljö

Brun kärrhök och sångsvan är två arter som häckar vid dammarna. Svanhonan brukar få fem-sex ungar, och oftast klarar sig allihop och når vuxen ålder.

– Det är en ganska skyddad miljö här, det finns ingen havsörn som kan ta ungarna. Gäddor kan faktiskt också hugga en liten svanunge, men det finns ju inte här, vi har bara lite småfisk i dammarna, säger Christer Florman.

När ungarna är flygfärdiga får de ge sig iväg och leta efter egna häckningsplatser och partners.

– Det här området är för litet för att mer än ett svanpar ska få plats. Det är några som har försökt, men det har blivit ett himla liv och alltid slutat med att inkräktarna fått ge sig iväg.

Lerhålorna

Borreboda dammar, eller Lerhålorna som de också kallas, är ett arv från det tidiga 1900-talets industri. 1908 startades ett tegelbruk i Töreboda, som hämtade en del av leran till tillverkningen från lerhålorna. Som mest sägs 20 lastvagnslass lera om dagen ha fraktats från dammarna till tegelbruket. Även det företag som idag heter Töreboda Blomkrukor tog lera från hålorna under en period.

På våren kan man beundra sångsvansfamiljen med ungar.
Foto: Malin Bring

Mot mitten av seklet började landets tegelbruk löna sig allt sämre, och 1977 stängdes Törebodas tegelbruk för gott. Kvar blev lerhålorna, som efter hand fylldes med vatten och växte igen med vass. Folk började använda dammarna som inofficiell soptipp, och för att förhindra det ville kommunen fylla igen dem.

Det lyckades en grupp naturvänner dock sätta stopp för, eftersom dammarna hade utvecklats till en attraktiv plats för fåglar.

På 80-talet byggdes ett torn för fågelskådare, men därefter förföll området allt mer.

Restaurera lerhålorna

2013 bestämde sig Naturskyddsföreningen för att försöka restaurera lerhålorna tillsammans med kommunen. Med hjälp av bidrag från bland andra länsstyrelsen kunde man röja upp i området, förstärka det förfallna fågeltornet och anlägga en naturstig.

– Nu är det föreningen som sköter området. Vi tar ner vass på vintern och slår gräs om sommaren, säger Christer Florman.

Ett av de senaste tillskotten vid dammarna är ett vackert litet insektshotell, som ordföranden i föreningen har snickrat.

– Planen är att utvidga naturområdet mer åt fjärils- och insektshållet. Vi planterar växter som är attraktiva för fjärilar, och kommer att sätta upp fler inbjudande insektshotell framöver.

Det kanske innebär ytterligare en anledning att lägga utflyktsvägen förbi Borreboda dammar framöver.

Besökare kan skriva ner sina observationer och naturupplevelser i en bok vid entrén.
Foto: Malin Bring
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.