• idag
  27 maj
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Laxtrappan värd ett besök

Nyheter
PUBLICERAD:
Laxtrappan slingrar sig fint i naturen, allt går att bese från bron.
Foto: Owe E Hermansson
I Gullspångsälvens strömmande vatten lever den unika Gullspångslaxen, en art som bara finns på två ställen i världen.

Älven rinner genom Gullspångs samhälle och förbinder de båda sjöarna Skagern och Vänern med varandra. På plats finns skriftlig information som berättar mer om arten och dess förutsättningar.

En laxtrappa anläggs

Under tidigt 1900-tal byggdes en kraftverksdamm i Gullspång för att utvinna vattenkraft ur den stora Gullspångsforsen. Därmed blockerades Gullspångslaxens naturliga väg till lekplatsen i sjön Skagern, och delar av älvfåran torrlades. Laxens normala miljö blev förstörd och arten var nära att försvinna. 2004 startade Projekt gullspångslaxen, med syfte att bevara det lilla laxbeståndet som fanns kvar. En laxtrappa anlades i den nedre och brantaste delen av Gullspångsforsen.

Lekområden skapas

Laxtrappan har byggts genom att forsens botten har sprängts ut stegvis och små bassänger har skapats genom gjutna "trappsteg". Hela minimivattenföringen släpps fram genom fiskvägen, vilket underlättar för lax och öring att hitta upp. Tillsammans med de åtgärder som genomförs i Gullspångsforsen innebär detta att nya lek- och uppväxtområden skapas i en tidigare torrlagd del av älven och laxen kan nu åter kunna vandra upp hit för att leka.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.