Riddarveckan firar 30 år

Nyheter
PUBLICERAD:
Hova riddarvecka är ett eldorado för alla barn.
Foto: Owe E Hermansson
Arrangörerna hälsar att riddarna är taggade, stadsvakten har putsat skorna, hästarna står och trampar av iver. Kort sagt, alla är beredda att ge besökaren en härlig medeltida upplevelse i dagarna nio.

I år firar riddarveckan 30 år, vem kunde tro det i begynnelse att den skulle bli så seglivad. Och allt på ideell bas.

– Ja, det är fantastiskt, vi är nog de som kört längst i det här konceptet? säger Sven Eriksson, ordförande i föreningen Hova riddarvecka som lovar att det kommer att märkas att det är ett jubileumsår.

– Absolut, redan vi invigningen, i år sköts denna av ingen mindre än landshövdingen i Västra Götalands län, Anders Danielsson.

Varje dag går kortegen genom samhället.
Foto: Owe E Hermansson

Med anledning av jubileet arrangeras i församlingshemmet en fotoutställning kallad: "Hova riddarvecka 30 år".

Familjeföreställning

– En nyhet är den dagliga familjeföreställningen "Riddaren Gröna Ugglan".

Riddaren som tror sig vara en av de bästa riddarna genom tiderna, tyvärr är det väldligt långt från sanningen. Varje dag under riddarveckan kan man ta del av berättelsen om hur det gick till när Gröna Ugglan skulle kämpa mot en fasansfull drake.

– Den ges i Barnens riddarland, alltså i Riddarparken, säger Sven Eriksson.

Riddarveckan är ett familjeevenemang.
Foto: Owe E Hermansson

Riddarparken

Parken är en bra plats att besöka, här händer det hela tiden saker, Narrarna bjuder på en gycklarföreställning. Det är kommers och mat. Dofter. Musik. Lite av ett förspel inför det som komma skall, eftermiddagens stora händelse: Riddarkortegen genom byn med efterföljande tornerspel med St Nicolai Riddare.

Sven är övertygad om återkommande besökare kommer att känna igen sig, jubileumsår eller inte.

– Ja, ett vinnande koncept ändrar man inte på.

Narrarna showar i Riddarparken.
Foto: Owe E Hermansson
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.