Tiveden och Skagern erbjuder fina ridleder

Djur & natur
PUBLICERAD:
Vid Skagern finns en tio mil lång vandring- och ridled.
Foto: Owe E Hermansson
Den som vill vandra eller rida på planerade leder hittar ett rikt utbud i norra Skaraborg. Cykla går också bra, men inte alltid på samma led som de övriga.

Skagern är den artonde i storlek av landets insjöar, här samarbetar kommunerna runt sjön om en tio mil lång vandrings- och ridled. Tre landskap och fyra kommuner möts i sjön. Skagern runt är den mellansvenska naturen när den är som bäst. Här finns det öppna landskapet med röda stugor till djupa skogar och kargare natur. På en del av leden passerade pilgrimerna på sin väg till och från Olav den Heliges grav i Nidaros. Skyltningen består av stolpar med ledens symboler: hästsko, känga och pilgrimsmärke, blå-vit färgmarkering samt pil för färdriktning. På stigar, mindre körvägar och byvägar samt på någon sträcka asfalt där inget annat är möjligt.

Ridled Tiveden

Ridled Tiveden binder samman bygderna Finnerödja, Gårdsjö, Tived och Granvik, det stora skogs- och gränslandet Tiveden mellan Västergötland och Närke, mellan Vättern och Vänern. Ett ridledskort behövs för att använda ridledssystemet. I avgiften ingår bland annat utförliga kartor och information om service med mera. Längs lederna, som Skagern runt, finns platser med övernattning, mat, hästlogi och andra typer av service. Turridning finns för de som inte har egen häst.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.