Hoppa till huvudinnehållet

Bilder från en svunnen tid

Publicerad:
Reporter Owe E Hermansson
Owe E Hermansson
owe.hermansson@mariestadstidningen.se

Under en femtioårsepok har Mats Holmstrand fotografera i och runt Södra Råda gamla kyrka. Dessa bilder, samt bilder från vinterdygn år 1956 i den lilla byn Linhult, och om några människoöden, handlar boken “Bilderna” om.

Det är Mats Holmstrand, fotograf, och Lennart Gybrant, konstnär och musiker, som samarbetet. Mats har tagit bilderna, Lennart skrivit alla texter.

Mats Holmstrand och Lennart Gybrant med boken Bilderna.
Mats Holmstrand och Lennart Gybrant med boken Bilderna. Foto: Owe E Hermansson

– Jag har visat bilderna tidigare, vid en utställning kommenterade en besökare: “Nostalgi i kvadrat”. Det kanske det är, även om jag inte vet riktigt vad han menade, säger Mats Holmstrand och ler.

Sista bilden på kyrkan

Bilderna från Södra Råda kyrka är tagna under perioden 1952-2001. Med alla sannolikhet var Mats den siste att föreviga kyrkan med en kamera.

– Söndagen den 11 november åkte jag till Södra Råda för att hälsa på min syster, jag tog några bilder på den gamla träkyrkan, så som jag gjort i många år. Jag åkte hem till Kristinehamn, på morgonen ringde min syster och berättade att kyrkan hade brunnit.

Ögonblicksbilder

Det är bara att gratulera alla som besökt de tidigare utställningarna och fascinerats av bilderna, nu kan var och en få med sig bilderna hem och titta på dem om och om igen. För det är en fantastiskt bok. Helt klart. Med svartvit tidlöshet har Mats Holmstrand fångat stämningar och ögonblick.

Jan Eneström, präst, Lillemor Hansson med man, till höger Torbjörn Lööf, juni 1963.
Jan Eneström, präst, Lillemor Hansson med man, till höger Torbjörn Lööf, juni 1963. Foto: Owe E Hermansson

– Familjen har varit sommarboende i Linhult, och alltid när man gick till kyrkan var kameran med.

Även Lennart Gybrant, som skrivit alla texter, hade en relation till en gamla kyrka.

– Jag bodde ju en bit bort, närmare Kristinehamn, men den gamla kyrkan var ändå en given utflykt när man hade främmande.

Tre öden

Men det är bara halva boken som bjuder på bilder från Södra Råda kyrka. Den andra halvan berättar om tre människoöden från Visnum, Sigvard Karlsson i Munkerud, spelman och kulturpersonlighet, Lars Larsson i Sund, skogsarbetare, bergsprängare och pyramidbyggare, David Andersson, i Stenåsen, skomakare.

En bild från 1955-56, präst är Karl Johan Flodin.
En bild från 1955-56, präst är Karl Johan Flodin. Foto: Mats Holmstrand

Alla fascinerar, men mest kapitlet om Sigvard, författaren är ju Lennart Gybrant, själv spelman och kanske det blir extra bra just därför.

Gårdfariehandlare på besök i Linhult år 1956
Gårdfariehandlare på besök i Linhult år 1956

Sista kapitlet i boken är bilder från ett vinterdygn i Linhult.

Kulturgärning

– Jag presenterade allt för Sten Slottner och han ville ge ut boken, säger Mats Holmstrand.

– Och titeln, “Bilderna”, kom lite av sig självt.

Sten Slottner som också var på plats i Södra Råda när boken släpptes i samband med en konsert i kulturhuset förra veckan tycker om boken - fattas bara annat.

– Ja, jag tycker att resultatet blev bra, egentligen skulle vi ha boksläppet i Kristinehamn i nästa vecka, men det blev ju bra att presentera den idag. När vi är i Södra Råda.

Boken innehåller också en faktadel, skriven av Ann Catherine Bonnier, tidigare byggnadsantikvarie på Riksantikvarieämbetet.

Artikeltaggar

Lennart GybrantMats HolmstrandNöje/KulturSödra Råda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.