Gammelbåtsfestival vid Laxhall

Nyheter
PUBLICERAD:
Just nu pågår ett nybygge i Torsösnipans verkstad. Här jobbar Anders Rosén och Bosse Andersson med bordläggningen. Elever från Dacapo är intresserade deltagare.
Foto: Ludde Lundin
På lördag sätter gammelbåtsentusiaster med fördel kurs mot Laxhall i Brommösund.

Då är det nämligen dags för den fjärde upplagan av Gammelbåtsfestivalen, arrangerad av Föreningen Torsösnipans vänner och Hamnkrogen Laxhall.

Vänföreningen, som har sitt säte i före detta båtbyggare Rune Hessles verkstad i skepparsamhället Brommösund, är inne på sitt tredje verksamhetsår och är just nu sysselsatt med ett nybygge av en klassisk Torsösnipa. Regelbundet samlas föreningens medlemmar en kväll i veckan för att under sakkunnig ledning lära sig mer i den ädla konsten båtbyggeri.

– Verksamheten inom föreningen är baserad på nödvändigheten att säkra kunskap om båtbyggande, materialkännedom och verktygshanterande, framhåller föreningens ordförande Ola Sterwin.

Utöver pågående båtbygge har föreningens arbete inneburit återställande av äldre snipor samt färdigställandet av Rune Hessles sista snipbygge. Rune gick bort för ett antal år sedan, men i hans anda jobbar nu Torsösnipans vänner vidare.

I samband med lördagens aktiviteter vid Laxhall visas bland annat Rune Hessles första och den sista snipan han byggde som professionell båtbyggare.

Festivalprogrammet omfattar såväl båtar på land som i vatten, modellbåtsseglingar och visning av äldre båtmotorer.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.