Fler expressbussar och sjukhusturer till Skövde

Trafik
PUBLICERAD:
Hälften av 500-bussarna blir expressturer, övriga ska gå via sjukhuset i Mariestad och sjukhuset i Skövde.
Foto: Charlotte Ferneman
Busstrafiken mellan Mariestad och Skövde förändras den 15 december. Resultatet blir fler turer till sjukhuset i Skövde, möjlighet att åka direkt mellan sjukhusen i Skövde och Mariestad samt att färre bussar stannar längs 26:an och Göteborgsvägen i Mariestad.

– Vi vill snabba upp linjerna för att förbättra konkurrenssituationen gentemot bilen, säger Attila Ungvari, ansvarig för busstrafiken på Västtrafik.

För att förenkla linjedragningen som i dag består av tre olika rutter (express, via sjukhuset i Skövde och den “vanliga” 500-bussen) kommer det från och med den 15 december att finnas två turer att välja mellan: 500 express, med samma sex hållplatser som i dag, och linje 500.

Linje 500 får en delvis ny sträckning och kommer att gå via John Hedins väg och Marieforsleden ut från Mariestad (se kartan). I Skövde kommer 500-turen alltid att stanna vid sjukhuset.

– I och med förändringen kommer fler turer att gå till och från sjukhuset i Skövde, och det blir en direktkoppling mellan de båda sjukhusen, säger Ungvari.

Den nya sträckningen gör att turens upptagningsområde i Mariestad ökar från drygt 2 600 personer till drygt 6 600 personer.

Tre nya hållplatser

Hälften av bussarna mellan Skövde och Mariestad blir express-bussar och hälften kommer att följa den nya 500-sträckningen. Det innebär fler express-turer än i dag. Samtidigt kommer färre bussar (hälften jämfört med i dag) att gå via Göteborgsvägen i Mariestad samt stanna vid hållplatserna utmed väg 26.

– Vi har tagit reda på hur kunderna reser och även vilka tider många åker bil, och försöker att anpassa trafiken därefter, säger Ungvari.

Tre nya hållplatser ska byggas längs Marieforsleden (där vägen korsar Lockerudsvägen, Södra vägen och Bråtenvägen).

– Vi har precis börjat titta på det, men när bussen ska börja gå där måste det finnas någon form av hållplatsläge. Det får vi fixa, säger Hanna Lamberg som är gatuchef i kommunen.

Den ljusgröna sträckningen visar rutten för 500 expressbussen (samma sträckning som i dag). Den blå sträckningen är 500-bussens nya tur. De tre nya hållplatserna är markerade med rött.
Foto: Västtrafik

Buss 500 Mariestad-Skövde

I dag finns följande linjer:

500X - en snabbvariant med färre stopp

500 - vissa turer går via sjukhuset i Skövde, andra inte

Av bussarna från Mariestad till Skövde en vanlig vardag (ej sommartid) är sju av 45 expressturer och 12 av 45 går via sjukhuset i Skövde.

Från och med 15 december:

500X - samma som i dag, men med fler avgångar

500 - via sjukhuset i Mariestad och Skövde. Buss 500 får färre avgångar än i dag.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.