Rena bruna tunnor i sommar

Nyheter
PUBLICERAD:
Matrester i den brunna tunnan för matavfall lockar till sig flugor som lägger sina ägg där, som sedan blir till hundratals fluglarver.
Foto: Charlotte Ferneman
Under förra sommaren var det flera som upplevde problem med matavfallssortering, främst i form av en stinkande lukt och fluglarver.
– Man får inget illaluktande matavfall ifall man sköter om påsarna, säger Ingemar Gustavsson utredare och ansvarig för matavfallshantering på Östra Skaraborgs avfallshantering.

Förra sommaren gjordes en regeländring, för att bättre kunna ta tillvara på matavfallet, genom att använda det till att bland annat skapa biogas. För att samla in matavfallet placerades bruna tunnor och kärl ut.

Under fjolårets rekordvarma sommar var det dock många som upplevde problem med matavfallet och den bruna tunnan. I en insändare från förra året skriver en läsare: ”Doften, det stinker ju lång väg om dessa bruna olägenheter”. Nu är det sommar igen och vad ska nu göras för att förhindra dessa problem?

Orsakerna bakom

Ingemar Gustavsson säger att de idag inte får in många klagomål om detta, men han har några tips att tänka på.

– Det stora felet man gör är att man lastar på för mycket i påsen så att man inte kan försluta, säger Gustavsson.

För att förhindra detta tipsar han om att använda flera påsar och gå ut oftare, eller att trycka ihop påsen och lägga den i en ny.

Samma problem som orsakar lukten lockar till sig flugorna och fluglarverna.

– Det är samma visa, om en påse öppnar sig så kommer fluglarverna. Det går inte att undvika, säger Gustavsson och poängterar att fluglarverna är helt ofarliga även om de kan vara otrevliga.

Enligt honom är det extra viktigt att tänka på att gå ut med matpåsarna oftare under sommaren, samt att hålla tunnan ren och spola ur om det finns några matrester.

- Man kan ifall man har ett stort behov, ringa och göra en extra beställning på tömning mitt i tvåveckors-perioden. Det kan vara så att man haft en stor kräftskiva eller ett 50-årskalas. Då har man möjlighet att få en extra hämtning.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.