Så gick turnépremiären

Nöje/Kultur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Gyllene Tider inledde sin avskedsturné på Brottet i Halmstad.
Tusentals dansade med i Gyllene Tiders låtar under turnépremiären – men bandmedlemmarna är kluvna till starten.
– Det var lättjobbat för att publiken var så fantastisk, och enormt svårjobbat för att det regnade så mycket, säger Per Gessle.

Efter Gyllene Tiders första spelning på avskedsturnén konstaterade Per Gessle att alla var bra, utom vädergudarna. Spelningen präglades av grå himmel och mängder av regn. Redan när Chris Kläfford värmde upp den regnställsklädda publiken öste det ner från himlen. Lagom till att bandet klev på scenen blev det uppehåll, för att sedan fortsätta.

– Ukulele, fiol, allting stäms av. Fingrarna, det är jobbigt att spela. Det händer grejer med stämningen på bara tre minuter, säger Per Gessle.

Regnet blötte även ner scengolvet och bandmedlemmarna fick ta det försiktigt för att undvika olyckor.

– Får man inte stopp på sig själv blir det en Dave Grohl, säger Mats ”MP” Persson, och syftar till när Foo Fighters-sångaren ramlade av scenen på Ullevi 2015 och bröt benet.

Mats Persson och Per Gessle i Gyllene Tider.

Syd om sången: Äntligen

Under konserten bjöd Gyllene Tider på flera gamla klassiker, bland annat "Flickorna på TV2", "När vi två blir en", "Sommartider" och "Juni, juli, augusti". För första gången spelade de även "Vandrar i ett sommarregn" från 1982 live.

Men det blev även en del nytt material. Trummisen Micke ”Syd" Andersson tog på sig en glitterkavaj, greppade mikrofonen och sjöng den nya låten "Låt denna trumslagarpojke sjunga".

– Äntligen ute ur garderoben! Det var jättekul. Det är en jättefin låt, jag hoppas att det blev en "feel good"-känsla, säger han.

Kan ändra låtlistan

Men låtlistan från den första kvällen är inte skriven i sten.

– Man vet inte när man gör en setlist... Vi spelade ett par nya låtar också, det kanske vi ska diskutera senare, säger Anders Herrlin.

TT: Ni blir inte sugna på att strunta i avskedet och fortsätta spela?

– Vi har 19 gig kvar. Nu är det som det är, det känns bra, säger Per Gessle och tillägger:

– Men det kommer att bli 13 klasser bättre när det blir bättre väder. Vi hade genrep i tisdags och då var allting mycket lättare.

Att det första stoppet skedde i Halmstad är ingen slump – det var nämligen där allting började för över 40 år sedan.

– Vi är på hemmaplan, det känner vi. Men det är lite samma respons överallt, säger Per Gessle.

För en månad sedan släppte Gyllene Tider albumet "Samma skrot och korn" och har berättat att det här blir deras sista turné – sedan lägger de ner.

TT: Hur känner ni att sammanhållningen är nu, 40 år in?

– Det känns jätteroligt! Vi ska ut på turné, det blir skitkul, säger Anders Herrlin.

Sofia Sundström/TT

Per Gessle, Göran Fritzon, Anders Herrlin, Mats "MP" Persson och Micke "Syd" Andersson firar premiären av sin avskedsturné.

Består av: Per Gessle, Micke ”Syd" Andersson, Mats ”MP” Persson, Anders Herrlin och Göran Fritzon.

Kort historik: Självbetitlade debutalbumet spelades in 1979 och släpptes året därpå. "Gyllene Tider" blev etta på albumlistan och bandet gav sig ut på sin första stora turné. Spelade in skivor och turnerade sedan flitigt under första halvan av 1980-talet. Bandet upplöstes 1985 men har under åren som gått återförenats vid flera tillfällen för att spela in skivor och åka på turné.

Aktuella med: Albumet "Samma skrot och korn" och med en avskedsturné.

Återstående datum: 5/7 Halmstad, 6/7 Malmö, 10/7 Helsingborg, 12/7 Skövde, 13/7 Linköping, 15/7 Uppsala, 17/7 Lysekil, 19/7 Ronneby, 20/7 Kalmar, 24/7 Piteå, 26/7 Rättvik, 27/7 Stockholm, 31/7 Karlstad, 2/8 Eskilstuna, 3/8 Göteborg, 8/8 Trondheim, 9/8 Fredrikstad, 18/8 Oslo.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.