Trött på att ta skiten!

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman
Fredag den 14/6. Ska som vanligt köra min tur från Töreboda till Skövde. Det är många resenärer på bussplanen. Jag börjar släppa på och det är många ungdomar. En kille kliver på och säger att han ska gå bak i bussen för att hämta sitt skolkort som en kompis lånat. Detta är inte ok, eftersom de är personliga.

Jag följer med för att prata med kompisen. Kompisen visar sig vara en kille som jag vet brukar fuska. Jag ber honom kliva av och får bara frågan: ”Varför?” Jag svarar: ”Du har ju inget giltigt färdbevis, du har ju lånat ett skolkort.” Han säger att skolan lovat honom att åka gratis eftersom det är sista skoldagen. Jag säger att det kan ju inte skolan lova, det är faktiskt jag som bestämmer det. Nu är det många mobiler uppe och filmar allt jag säger och gör. Jag ber honom komma fram och betala eller gå av bussen, men han vägrar. Efter mycket tjafs så frågar jag vart han ska. ”Till Moholm”, säger han. ”Ok”, säger jag, ”du får två alternativ; antingen går du fram och betalar och vi glömmer alltihop, eller så sitter du kvar och jag kommer aldrig ta med dig någon mer gång.” Han väljer att sitta kvar. Jag kör iväg väldigt frustrerad. När jag sedan kommer till Tidan, så är det resenärer med två barnvagnar som kliver på. Jag går bak för att se så att de kommit in ordentligt med sina vagnar och får då se att killen jag tjafsade med sitter kvar. Jag går bak och säger: ”Du skulle ju av i Moholm.”

”Nej, i Skövde”, säger han.

”Nä, du sa Moholm”, säger jag.

”Nej, Skövde. Stå inte och ljug”, säger han till mig.

Nu är det en annan resenär som börjar tröttna. Hen säger: ”Jag har ett tåg att passa och du får väl betala som jag och alla andra får göra eller gå utav bussen.” Killen ber hen hålla käften och säger att han inte pratar med hen. Jag ber honom att skärpa sig och kliva av bussen, men får bara till svar att ”va fan ska jag göra här? Jag känner ingen i Tidan.” En annan resenär säger till mig att ringa polisen, så de får ta hand om honom. Jag går fram och sätter mig bakom ratten och börjar rulla iväg. Då möter jag en polisbil. Jag ljustutar och vinkar åt dem i hopp om att de ska vända och komma efter. Men det gör de inte.

Detta är ett av många problem som vi förare brottas med varje dag. Det handlar nästan uteslutande om betalning och fusk med biljetter. Folk kan komma in och säga att de inte har några pengar, men måste åka med av olika anledningar.

Det händer också ofta att de kommer med sina barns skolkort eller fritidskort och stämplar in. Säger man då till dem att de inte kan använde de korten för att de är för gamla, så är man ofta en kuksugare, jävla fitta eller rasist. Västtrafik säger att vi inte ska ta några konflikter och utsätta oss för några risker. Jättefint, Västtrafik, men vi ska fortfarande vicera biljetter och se till att kunden har rätt färdbevis. Det är ju det som skapar problem.

Ska jag låta någon som furskar och bråkar åka gratis när 30 andra på bussen gjort rätt för sig? Ska jag sedan kräva Gerda 72 år på 100:- för att det inte finns tillräckligt med pengar på hennes kontoladdning? Fick vi bara köra och slippa ta betalt och låta kunden själv fixa och stå för att det blir rätt och riktigt, så vore problemet löst. Men då krävs det att kontrollanterna tittar in till oss med jämna mellanrum och det gör de verkligen inte. Det var flera år sedan jag hade med dem på bussen. Men de börjar 07:00 och slutar 16:00 i Göteborg, så det är väl inte så konstigt kanske.

Vi har fått en knapp på vårt radiosystem som vi ska trycka på vid betalningsvägran så att Västtrafik kan lokalisera vart problemen är och skicka ut kontrollanter. Har tryckt otaliga gånger, men jag tror inte den fungerar. Vad gör Nobina åt det då? Inte ett skit! De har gett oss en överfallsknapp som är kopplad till vår trafikledning i Göteborg. Inte till larmtjänst, det blev tydligen för dyrt.

Detta visar hur de värdesätter oss förare. Kurser får vi - charmkurser - där vi lär oss att le mot kunden som förolämpat oss och säga något vänligt tillbaka. Nobina säger att det är uniformen de ger sig på och inte dig som person. Är inte jag en människa av kött och blod? Bara för att jag befinner mig i bottenträsket av yrken, betyder det då att jag inte har några känslor?

År 2020 beräknas det saknas 7300 bussförare. Så Nobina, ta våra problem på allvar. Utan oss blir ni skrivbordsnissar arbetslösa.

Mikael Rylander

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.