Riddarveckans jubileum invigdes i solsken

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
De första timmarna av Hova riddarveckas 30-årsjubileum var både välbesökta och varma. Landshövding Anders Danielsson höll invigningstal och såväl långväga som lokala besökare njöt av stämningen under lördagen.

När klockan slog tolv hördes ljudet av trummor på håll. Hova stadsvakt - “Hovas polisiära myndighet i nio dagar framöver” - vandrade genom centrum mot riddarparken, där hela Hova och en hel del turister slutit upp.

Det var trångt och varmt framför scen när kommunalråd Carina Gullberg (S) frågade publiken om de kände till Magnus, Erik och Valdemar, som var med vid slaget vid Hova år 1275.

– Det har ni nio dagar på er att uppleva och vara med om nu, sa hon.

– Hur många är här för första gången? undrade hon och ett fåtal personer räckte upp handen. På frågan hur många som varit med under alla 30 år syntes betydligt fler händer i luften.

Västra Götalands landshövding Anders Danielsson hyllade både kulturhistorien och evenemanget i sitt invigningstal.

– Folkfester är viktiga. Vi behöver umgås oavsett bakgrund och över generationsgränser.

Första besöket för Edvin

Innan publiken skingrade sig sköts salut och alla höll lydigt för öronen efter uppmaningen: “rädda den hörsel som räddas kan!”.

Precis som landshövdingen konstaterade i sitt tal: Hova riddarvecka är en folkfest av rang. Samhället blomstrar och både Hovabor och turister klär sig i medeltida utstyrslar. Två av lokalborna är Magdalena Hägglund och dottern Margit.

– Det är mysigt med musiken och stadsvakten, en folkfest för hela familjen, säger Magdalena.

Mer långväga gäster var syskonen Esther, Hjalmar och Edvin från Stockholm. Under besöket hos farmor och farfar i Hova upplevde de riddarveckan för första gången. Lillebror Edvin hade dagen till ära fått både svärd, armborst och tidsenliga kläder.

– Hittills har vi hört smällar och sett riddare, säger Hjalmar förväntansfullt.

Syskonen Esther, Edvin och Hjalmar från Stockholm besökte riddarveckan för första gången.
Foto: Jennie Hilli Sjöqvist
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.