Riddarna gör upp i Hova - kväll efter kväll

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tornerspelen framförs av St. Nicolais riddare, på bilden syns Sir Lancelot.
Varje kväll under riddarveckan hålls de tongivande tornerspelen. I full galopp gör riddarna upp om segern och publiken flyttas tillbaka till år 1275 och slaget vid Hova.

Läktarna är välfyllda när riddarveckans andra tornerspel ska dra igång på söndagskvällen. Det finns publik på båda sidor av skådeplatsen och besökarna blir snabbt införstådda med att skuggsidan, det lite större gänget, hejar på Magnus Ladulås. Solsidan stöttar hans bror, Valdemar.

Vilka är då dessa herrar? Jo, de levde på 1200-talet och var söner till Birger jarl. Valdemar kröntes till kung redan som 11-åring och lillebror Magnus blev hertig över Svea rike.

Magnus byggde så småningom en armé för att kunna störta sin bror från kungatronen. I juni år 1275 möttes bröderna under ett blodigt slag i Hova.

– Det är där vi befinner oss nu. En kamp om makten över Sverige, berättar Mikael ”Lord Ilex Twig” Lundahl för publiken.

Läktarna var välfyllda.
Efter en lyckad insats passade vissa riddare på att håna sina motståndare.

"Sopa! Sopa! Sopa!"

Till publikens jubel galopperar Valdemars härar in på slagfältet i hög fart. Strax därefter presenterar sig Magnus trupper. Bland de åtta riddarna, fyra på vardera sida, finns bland andra Bellatrix, Silverkrona, Lady of the lake och Lancelot.

I första grenen ska riddarna med hjälp av sin lans träffa en kvintan (en slags figur) och få den att rotera minst ett varv för att få poäng. Riddaren av Amneholm är först ut och hästen sätter av i rusande fart mot figuren. Den snurrar, gott och väl ett varv, och riddaren kan lyfta lansen i en segergest.

Trots regnovädret som letat sig in över arenan är publiken hela tiden med på noterna. När riddaren Silverkrona misslyckas med konsten att fånga tre små ringar på sin lans hörs motsatta läktaren skrika: “sopa! sopa! sopa!”

I bakgrunden spelas allt från Avicii till Eurovisionvinnare samtidigt som läktarna fylls av paraplyer och regnkappor.

Slagsmål utbryter på planen; Magnus går segrande ur striden men får minuspoäng för fult spel. Inte ens riddare som slåss mot andra riddare har tillåtelse att sparka motståndaren mellan benen, klargör Lord Ilex Twig.

Publiken var välutrustad när himlen öppnade sig.
Magnus Ladulås utkämpade en kamp mot sin bror.
Det är mycket som händer under ett tornerspel.
Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.