Bada säkert med barnen i sommar

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Barn ska alltid hållas under uppsikt när de badar.
Foto: Gorm Kallestad
Badsäsongen är här och med den följer risken för olyckor. Som förälder är det mycket att tänka på under ett besök vid stranden eller poolen.

Enligt försäkringsbolaget Trygg Hansa utsätts ett stort antal barn varje år för skador som benbrott, nackskador och i värsta fall drunkningstillbud. Drunkning är en vanligaste dödsolyckan bland barn i åldern 1-6 år. Det är en olycka som kan ske snabbt och även ljudlöst.

Att som förälder lägga ifrån sig mobiltelefonen bidrar till ökad säkerhet, menar Alexandra Gahnström, försäkringsexpert på Trygg Hansa.

– Din mobiltelefon kan på stranden, precis som i trafiken, vara bland det farligaste som finns för barn då din uppmärksamhet försvinner från barnet till telefonen, säger hon i ett pressmeddelande.

Ett annat säkerhetstips är att låta barnen gå i sommarsimskola, som erbjuds i flera svenska kommuner. Skillnaden mellan att simma i en uppvärmd pool och i öppet vatten är nämligen stor.

– Öppet vatten är ofta kallt, mörkt och har varierad botten, det är därför viktigt att barnen får möjlighet att lära känna de olika förhållanden som råder i hav och sjö, säger Alexandra Gahnström.

Tips för en badsäker sommar

1. Lägg ifrån dig telefonen.

När barnet är i eller i närheten av vatten bör du koncentrera dig på att hålla uppsikt. Det tar inte mer än några förödande sekunder för ett barn att försvinna i ett hav av andra människor.

2. Prata med barnen om hur de kan bada säkert.

Exempelvis ska man inte hoppa eller dyka i okänt vatten, då det är svårt att beräkna hur grunt det är. Man ska heller inte springa på bryggor och bassänger, eller simma under bryggor och hoppställningar.

3. Små barn och barn som inte kan simma ska alltid vara på “gripavstånd”.

Även i grunt vatten är det svårt för små barn att ställa sig upp om de ramlar.

4. Ta det extra försiktigt i början av sommaren

Sommarens första dopp är härligt, men ofta kallt. När man badar i kallt vatten utsätter man samtidigt sin kropp för en mängd automatiska reaktioner.

5. Undvik uppblåsbara leksaker vid stranden

Om ni ska bada ute på öppet vatten är det säkrast att lämna de uppblåsbara leksakerna hemma. De kan lätt flyta bort med barnen eller locka dem ut på djupare vatten än de klarar av.

6. Välj rätt flytväst

Att barn ska ha flytväst på sig på båten är förhoppningsvis en självklarhet för de flesta. Något färre känner till är att små barn och barn som inte kan simma rekommenderas att ha räddningsväst. Räddningsvästen vänder barnet rätt i vattnet och håller huvudet ovanför vattenytan.

7. Låt inte äldre barn passa de yngre, det behövs en vuxen

Att upptäcka att någon håller på att drunkna och agera rätt vid en olycka är svårt, även för vuxna. Låt därför inte storasyskon eller andra äldre barn vakta de yngre barnen.

8. Lär dig hjärt-lungräddning och första hjälpen

En extra trygghet kan vara att lära sig hjärt-lungräddning. Om ditt eller någon annans barn råkar ut för en olycka i vattnet kan akut HLR vara helt livsavgörande. Det finns både fysiska kurser och webbkurser i HLR att gå för att lära sig hur man ska agera.

Källa: Trygg Hansa

Tre tips för ökad badsäkerhet

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.