• idag
  2 juni
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Mc-gäng döms för människorov

Brott & blåljus
PUBLICERAD:
I mars fördes en Mariestadsbo bort i bil av tre män som krävde honom på pengar. Fyra gärningsmän från Västra Götaland, med kopplingar till ett mc-gäng, har nu dömts till fängelse för människorov och försök till utpressning.

Det var den 8 mars som mannen, boende i Mariestads kommun, fick påhälsning av tre män. Han fördes bort i bil, hotades och blev slagen. Syftet var att pressa honom på 250 000 kronor.

Tre dagar senare återvände gärningsmännen till offrets bostad. Vid det tillfället gjorde sig en 32-årig man från Göteborg skyldig till olaga hot och stöld efter att ha hotat mannen och hans sambo samt bland annat stulit en kamera.

Mariestadsbon hade haft kontakt med gärningsmännen för att eventuellt gå med i en motorcykelklubb som de startat upp. Enligt tingsrättens dom hade de tilltalade startat en förening som var tänkt att inom kort bli en Prospect-avdelning i Satudarah MC, ett gäng som på vissa håll anses mer våldsam än Hell's angels.

Fängelsestraff

De tre männen döms till människorov (mindre grovt brott) och försök till utpressning.

En 34-årig man från Göteborg, som varit ledare i gänget men inte deltog på plats, döms för anstiftan till brotten. Ledaren döms även för misshandel av en jämnårig kvinna samt för ringa narkotikabrott, brott mot vapenlagen och ringa dopningsbrott. Han döms till fängelse i ett år och sex månader.

Två av männen som deltog i Mariestad, 32 respektive 41 år gamla, döms för människorov och försök till utpressning. Straffpåföljden blir fängelse i ett år och sex månader respektive ett år och två månader.

Den tredje mannen, 32-åringen från Göteborg, döms till ett år och nio månaders fängelse för människorov, försök till utpressning, olaga hot, stöld samt två fall av narkotikabrott.

De tre männen som var på plats i Mariestad ska även betala skadestånd till offren.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.